Aktiespararna

Mer än hälften av svenskarna har dålig koll på pensionen

Av Elin Hanspers
1 mars 20241 min lästid
Mest tveksamma till om pensionssystemet ger en rimlig pension är de som har lägst kunskap om pensionen, enligt Swedbank.

Sex av tio svenskar uppger att de har liten eller dålig koll på hur pensionssystemet fungerar. Av dessa tror endast 15% att pensionssystemet kommer att ge en rimlig pension, skriver Swedbank som pekar på en undersökning från Kantar Medias Sifopanel.

”De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Kvinnor mer tveksamma

Undersökningen visar även att kvinnor är mer tveksamma än män till om pensionssystemet ger en rimlig pension. Överlag har kvinnor lägre pension än män, men gapet mellan kvinnors och mäns pensioner minskar och bland yngre pensionärer är skillnaden mindre.

”Allt fler kvinnor jobbar ett helt arbetsliv och arbetar i större utsträckning heltid. Det ger en högre pension. Samtidigt jobbar många kvinnor inom yrken där lönerna generellt är lägre, vilket ger en lägre pension jämfört med männens”, säger Madelén Falkenhäll.

LÄS MER: Ökad oro för pensionen bland 55-plussare

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig