Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-28

Mer än en kackerlacka i Swedbank-köket

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Till Birgitte Bonnesens försvar"? Läs det här. Vill du även få Korta Portföljens uppdateringar i realtid? Signa upp dig på Messenger här

Allmän reflektion

Vecka 9.

Många i Stockholms finansvärld har följt med kidsen på sportlov. Börshandeln är mestadels sömnig. SIXRX har rört sig inom ett väldefinierat intervall under den senaste veckan med en marginell dragning nedåt. 

I USA har S&P 500 återigen dansat runt 2800-nivån, utan att visa någon större övertygelse. V-formationen från decemberraset är nästan för perfekt och tvivel kring nästa steg råder. Signalerna är delvis motstridiga, men förbättringen i handelsretoriken USA/Kina ger stöd. 

Uppåt för S&P 500

wysiwyg_image

Tekniskt är det positivt att S&P handlas över 200-dagars glidande medelvärde och att en ”golden cross” (50 dagars korsar 200 dagars underifrån) ser ut att vara i bildandet. Bra för momentum.

Å andra sidan överköpt med RSI över 70 samtidigt som MACD-indikatorn ser ut att börja vända nedåt, vilket öppnar upp för en negativ divergens mellan de båda indikatorerna. Negativt för momentum. Rimligtvis dags för åtminstone en andhämtningspaus på S&P och återtest av 200-dagars.

NAAIM Exposure Index, som illustrerar snittexponeringen mot amerikanska aktier hos amerikanska fondförvaltare, är nu tillbaka på mer normala nivåer och rimmar bra med den ökade optimism vi sett på börsen senaste månaderna.

wysiwyg_image

NAAIM-index till vänster, S&P 500 till höger.

Muntert i USA

Konsumentförtroendet bland amerikaner har förbättrats i den senaste mätningen, trots nedslående statistik från den betydelsefulla bostadsmarknaden i landet. Flera amerikanska börsbolag – i huvudsak mindre företag – presenterade svaga rapporter under gårdagen.

Från kinesiskt håll kom en ursvag PMI-siffra och den kinesiska centralbanken PBOC:s desperata agerande i december och januari börjar nu bli mer förståeligt.

Vi fortsätter också "tjata" om att spreaden mellan börs och ledande ekonomiska indikatorer har blivit lite väl stor nu för att vi ska vara bekväma med att vara fullinvesterade, framförallt inom cykliskt.

  wysiwyg_image

  Nordiska verkstadsaktier relativt globala PMI-siffror. Källa: Ålandsbanken

  Swedbank

  Här på hemmaplan är Swedbank fortsatt i fokus. Sedan förra veckans inlägg (som baserades på den information som vi hade då) har många nya avslöjanden kring storbanken kommit ut.

  Dagens Industri har bland annat rapporterat om att ”Toppchef i Swedbank larmade om penningtvätt – fick sparken av Bonnesen” (något som dementerats av Swedbank).

  Dagens Nyheter har i sin tur rapporterat om att storägare fått förhandsinformation inför Uppdrag gransknings avslöjanden.

  Igår meddelande också Ekobrottsmyndigheten att myndigheten inlett en förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

  Precis som investerarlegendaren Warren Buffett lärt ut är det sällan ”bara en kackerlacka” i köket. Dåliga nyheter tenderar att följas av mer dåliga nyheter.

  Och det är precis vad vi ser i Swedbank.

  Situationen känns onekligen olustig och en viss kundflykt - som brukar äga rum när skandaler och dåligt PR kantar ett företag - har redan startat i storbanken. 

  Nära botten?

  Samtidigt visade sig del 2 av Uppdrag granskning (som släpptes igår, onsdag) vara en så kallad ”nothingburger” – inte mycket vettigt framkom av avsnittet. Uppföljaren gav mer ett urvattnat intryck jämfört med del 1.

  Vad som är ett rationellt i aktien är en annan fråga. Många som på allvar var beredda att sälja har redan sålt i affekt. Som vi skrev i förra veckans inlägg har betydande belopp börsvärde redan utraderats och ”fler kackerlackor” är på så vis redan inprisat i kursen.

  Om ett-två år är sannolikt hela den härvan glömd. Och det gäller att ha rätt perspektiv. Vad som ska lyfta aktien i det mer korta perspektivet är desto mer oklart. Utredningen pågår och bolagsstämman närmar sig. Korten på bordet har potential att agera katalysator för kursen.

  Vi behåller positionen i aktien tills vidare.

  Med sagt, nu över till portföljförändringarna

   wysiwyg_image

   Husqvarna

   • Vi tar en inledande position i Husqvarna till det volymvägda snittpriset 74,7 kronor
   • 2018 var som helhet ett tufft år för koncernen men lyfter vi blicken och tittar in i 2019 ser vi god potential för en återhämtning
   • Sommaren 2019 har potential att bli betydligt bättre än sommaren 2018 och jämförelsesiffrorna ser överkomliga ut
   • Intressant säsongsmönster i aktien som brukar outperforma under första halvåret
   • De strukturåtgärder som gjorts belastade resultatet under 2018 men lättar väsentligt under 2019
   • Genom att montera ner problemdivisionen Consumer Brand blir Husqvarna ett bättre, mer välskött bolag och marknaden bör rimligen vara villig att sätta en högre multipel på aktien i takt med att problemen minskar
   • Robotsegmentet är en intressant del av verksamheten där försäljningstillväxten för robotgräsklippare och övriga batteridrivna produkter är stark och väntas fortsätta så de nästkommande åren
   • Rejäl marginalpotential borgar för ett bra 2019 och tillsammans med en låg värdering är Husqvarna-aktien köpvärd
   • Vi tror på en vinst per aktie på 4,90 kronor och sätter vi en multipel på det i mitten på ett 10-årigt historiskt värderingsintervall kring p/e 17, vilket också är i linje med sektorn, är en kurs kring 85-90 kronor fullt rimlig
   • Tekniskt befinner sig aktien i en fin upptrend och vi ser en potentiell golden cross här, vilket vore en positiv signal och bra för momentum i aktien
   • Efter en väntat svag q4 har aktien i snabb takt klättrat och peakade kortsiktigt på 78 kronor men efter att ha ”vädrat ur” det överköpta läget (RSI ner från 70 till 50) och med aktien nere under 75 kronor tycker vi att det är köpläge
   • Investeringshorisonten är 3-6 månader och innehavet utgör 5 procent av portföljen

    

   wysiwyg_image

   Husqvarna-aktien sedan 2015.

   Sportamore

   E-handlaren Sportamore släppte sitt bokslut på fredagen den 22 februari. Rapporten var långt svagare än förväntat med en förvisso god intäktstillväxt – men med en högst bekymmersam marginalutveckling. Kort därefter kom SvD Börsplus ut med en säljrek och ”dubbelsmällen” fick kursen i den illikvida aktien att falla handlöst.

   Inför rapporten (i förr veckans inlägg) flyttade Korta Portföljen upp sin stop-loss i innehavet, men det kraftiga fallet gjorde att positionen stoppades ut och avyttrades först på 90 kronor och inte på den tilltänkta 93-kronorsnivån.

   En dålig kvartalsrapport är självklart inte hela världen och vi tror fortsatt på e-handlaren på längre sikt. I det kortsiktiga perspektivet väljer vi att avvakta tills kursen stabiliserats.

   På rådande kursnivåer värderas rörelsen till pulshöjande ev/sales-tal och Sportamore skulle vara ett intressant uppköpscase för till exempel H&M, men den tunna handeln i aktien gör att kursen kan pressas ytterligare innan det vänder.

   Portföljen ser nu i sin helhet ut enligt följande:

   wysiwyg_image

   Om Korta Portföljen

   Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

   Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

   Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

   Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

   Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

   Tala om vad ni tycker

   Tala om vad ni tycker

   Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.