Aktiespararna

Midsommarbordet är dukat

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
21 juni 20189 min lästid

Midsommarbordet är dukat

Allmän reflektion

Korta Portföljen är tillbaka.

Förra veckan var vi i västra Sverige - i Strömstad - för att föreläsa på Aktiespararnas årliga Summer Campus. Det var en mycket uppskattad tillställning med trevligt sällskap, god mat och en härlig atmosfär.

Att träffa Aktiespararnas engagerade medlemmar är alltid en fröjd. Kombinationen av erfarenhet, kunskap, nyfikenhet och strävan efter nya och lönsamma börsaffärer, skapar en dynamik som är svår att finna på andra platser i landet.

Vi trivs bra i denna miljö och ser fram emot fler träffar under hösten och Summer Campus nästa år.

Börsläget

Om vi vänder blickarna mot aktiemarknaden kan vi konstatera ett antal saker.

Dels har handelsretoriken skruvats upp igen. Nya handelstullar har aviserats och USA har pressat Kina som i sin tur replikerat med samma medel.

Börsen hart skakat till och osäkerheten är förhöjd. Sedan vi skrev inlägget ”Börsvinden har vänt” i mitten på maj har SIXRX-indexet fallit tillbaka några procent, men det är långtifrån någon panik.

Utvecklingen är emellertid bekymmersam och vi bevakar situationen noga. Handelskonflikten var temat i det senaste numret av Aktiespararen och vi rekommenderar alla att läsa dessa uppslag.

Lyckosam defensiv hållning

Att prioritera mer defensiva aktier har - i det korta perspektivet - visat sig korrekt för portföljen.

Mot strömmen syns främst hygienbolaget Essity, som utvecklats förhållandevis svagt på marknaden, den stabila rörelsen till trots. Tillväxtpotentialen i Asien och koncernens goda marknadspositioner på utvecklade marknader är alltjämt lockande och vi behåller positionen i aktien tills vidare. De höga massapriserna pressar å ena sidan marginalerna men ökar även Essitys "pricing power" och givet bolagets starka marknadsposition gör det Essity till en sannolik vinnare i händelse av priskrig.

Desto roligare har utvecklingen varit i värdehanteringsbolaget, tillika portföljens största innehav, Loomis. I senaste numret av Aktiespararen granskade vi återigen caset i sömmarna och slutsatsen blev – som för 2 år sedan – att rörelsen är tveklöst välskött och att mer uppsida finns i Loomis (https://old.aktiespararna.se/popin/3440)-aktien. Vi har räknat på koncernens egenutvecklade SafePoint-satsning i både USA och Europa och gillar det vi ser. Dessutom finns förvärvskapacitet. Riktkursen dras upp till 410 kronor från tidigare 350 kronor.

Loomis var ett av bolagen vi diskuterade i #Uppesittarkväll under tisdagskvällen, se video nedan.

Fotbolls-VM är annars i full gång och fotbollsfebern sprider sig. Aktiekursen i spelbolag Kindred har dock åkt som jojo på börsen. Även om kursvolatiliteten är förhöjd just nu, gillar vi rörelsen i grunden och bedömer att den starka vinstutvecklingen i koncernen kommer återspeglas i kursen.

Fettspecialisten AAK har nyligen genomfört en aktiesplitt (1:6) och kan inte längre betraktas som ”dyr” i kronor och ören längre. Inget fundamentalt har naturligtvis hänt, men nu har den psykologiska tröskeln sänkts för många köpare. Det kan ge mer bränsle till aktien. Vi behåller.

Detaljhandelsföretaget Clas Ohlson (https://old.aktiespararna.se/popin/1704) har rekylerat upp från bottennivåerna runt 65 kronor till runt 70 kronor. Säljtrycket har varit betydande i aktien i spåren av att Odin Fonder sålt hela sin position, samtidigt som blankarna ökat sina blankningar och analyshusen kapat sina riktkurser för aktien (senast idag sänkte SEB igen). På den positiva sidan ser vi försiktiga insiderköp från styrelsemedlemmar och nu senast från tillväxtchefen Jacob Sten. Samarbetet med MatHem har också utvidgats. Vi behåller aktien.

Vidare noterar vi att Alimak har fortsatt svårt att forcera 140-kronorsnivån.

Nu över till veckans förändringar i portföljen

Arcus

  • Vi köper tillbaka norska vin- och spritbolaget Arcus till kurs 43 kronor (NOK/SEK 1,088)
  • Aktien såldes den 9 maj med motiveringen att triggers saknades i närtid
  • Nu har en trigger uppstått – största ägaren Canica, som styrs av norske miljardären Stein Erik Hagen (https://www.bloomberg.com/billionaires/profiles/stein-erik-hagen/)ökade den 14 juni på positionen i bolaget och har triggat budplikt
  • Canica har meddelat att man vill lägga bud på resterande aktier och har 4 veckor på sig (från budpliktsaviseringen) att meddela sina fullständiga villkor
  • Canica blev största ägare den 20 mars 2017 när man köpte det svenska investmentbolaget Ratos position i bolaget till kurs 47,40 kronor
  • Det har därmed blivit ett annorlunda case än tidigare och vi kan enbart spekulera i vad det erbjudna priset till slut blir (antingen ett bud i linje med tidigare pris eller en snålare version)
  • Allt som allt tycker vi att risk/reward känns hyggligt och köper in aktien igen
  • Positionen motsvarar 4 procent av portföljen, horisonten är 1 månad och riktkurs 47 kronor
  • Snapsen till midsommar – Arcus specialitet – är därmed fixad!

Orkla

  • Vi fortsätter på det norska och Stein Erik Hagen-temat och köper in varumärkesbolaget Orkla, som handlas på Oslobörsens storbolagslista, till kurs 73,6 kronor (NOK/SEK 1,088)
  • Orkla analyserades i nummer 3/4, 2018 av Aktiespararen och koncernen äger över 300 välkända varumärken som finns i vår vardag (Abba, Felix, Kalles Kaviar, Göteborgs kex, Grandiosa, Bob, m.fl.)
  • Aktien har kommit ned till mycket intressanta nivåer och vi ser svagheten som ett köpläge
  • Värderingsmässigt är det inte billigt, runt p/e 18 för nästa år, men koncernen är skuldfri efter försäljningen av Sapa och största ägaren Stein Erik Hagen, via Canica, har meddelat att förvärvskapacitet på cirka 20 miljarder norska kronor finns
  • Huruvida förvärvsstrategin kommer att bestå av många små eller ett, men större företagsköp är ännu oklart
  • Men vi bedömer att denna förvärvsorienterade tillväxtstrategi kan bli kursdrivande framöver
  • Om inte rätt förvärvsobjekt hittas är det i sin tur bäddat för stora aktieutdelningar, något som kan attrahera svältfödda pensions- och försäkringsbolag i jakt på avkastning
  • Sammantaget gillar vi mixen och köper in den defensiva aktien i portföljen
  • Positionen motsvarar 4 procent av portföljvärdet, horisonten är 3–6 månader
  • Riktkursen sätts till 100 kronor och nu är även sillen (Abba) klar till midsommar!

ICA Gruppen

I den svenska dagligvaruindustrin är det skilda världar just nu. Axfood går starkt på börsen och aktien närmar sig vår riktkurs på 170 kr med stormsteg. ICA Gruppen (https://old.aktiespararna.se/popin/108) har haft det mer kämpigt på sistone, både operativt och på aktiemarknaden. I spåren av en Q1-kvartalsrapport som inte levde upp till förväntningarna har ICA-aktien pressats och är trendmässigt mycket svag.

Vi väljer därför att vikta ned båda innehaven till 4 procent vikt vardera. Riktkursen för Axfood höjs till 180 kronor, medan riktkursen i ICA Gruppen sänks till 310 kronor. Båda bolagen är mycket välskötta i grunden och direktavkastningen är tilltalande, särskilt i rådande marknadsklimat.

Efter förändringen väger dagligvaruindustrin sammanlagt 12 procent i portföljen (4 procent ICA, 4 procent Axfood och 4 procent Orkla). Adderas fettförädlaren AAK till denna mix uppgår den totala exponeringen till 20 procent – en nivå som vi känner oss bekväma med i rådande marknadsklimat.

Avslutande diskussion

Avslutningsvis önskar vi alla följare en trevlig midsommar. Vädret ser inte ut att vara med oss i år, men humöret är på topp och Korta Portföljen har nu alla ingredienser – sill (Orkla), färskpotatis

Se portföljen i sin helhet nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer till Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig