Aktiespararna

Miljardrabatten få sparare känner till

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
2 juli 20183 min lästid

Denna text framgår av Aktiespararen nummer 6/7, 2018

Hela 7 miljarder kronor. Så mycket fick de svenska premiepensionsspararna dela på när rabatten för 2017 års fondavgifter betalades ut i början på maj. Uppgiften kommer från Fondbolagens Förening som tillsammans med TNS Sifo Prospera även genomfört en undersökning om svenska folkets kännedom om fondavgifterna i PPM.

I undersökningen framgår det att enbart en av tio svenskar känner till den förmånliga rabatten. Att så få känner till rabatten inom PPM är beklagligt och synd, särskilt eftersom det finns så många bra fonder på PPM-torget som är tillgängliga till ett nedsatt pris utöver soffliggar­alternativet, AP7 Såfa.

Avgiftens betydelse i ett långsiktigt fondsparande har uppmärksammats på bred front de senaste åren. Dessvärre har vi hört många berättelser om hur sparare fallit offer för dyra och dåliga fondalternativ i en rad pensionslösningar, något som också återspeglats i en nedslående värdeutveckling, detta trots en stark börsutveckling.

Inom premiepensionen uppgår i sin tur den genomsnittliga rabatten till knappt 0,5 procentenheter enligt Fondbolagens Förenings uträkning. Om denna siffra extrapoleras framåt, gör den där extra årliga avkastningen på 0,5 procent att pensionen blir 10 procent högre respektive 16 procent högre på 20 och 30 års sikt. Det är mycket.

Samtidigt är det viktigt att vidga perspektivet och se helheten i avgiftsdebatten på fondmarknaden. Debatten om aktiva och passiva fonders vara eller icke vara i portföljer är stundtals hård och polariserad. En del bedömare argumenterar för att enbart passiva produkter är vägen att gå, medan andra ser ett värde av mer aktiva alternativ.

Vår syn är att fondavgiften ska vara skälig i relation till vad spararen kan förväntas få för kostnaden. Genuint aktiv förvaltning är självfallet behäftat med kostnader – att utvärdera enskilda aktier, bedöma affärsmodeller och konstruera en genomtänkt portfölj har ofrånkomligen ett pris.

Ibland är detta pris värt att betala för, ibland inte. Aktiva val kan både visa sig vara helt fel eller helt rätt. Framtiden är som bekant oviss. Däremot vet vi att vissa investeringsstrategier fungerar väl över långa tidsperioder, exempelvis aktiv förvaltning med förankring i värde- eller tillväxtinvesteringar.

När allt fler investerare vänder sig till enbart passiva produkter finns också ett större värde av aktiv förvaltning. I just PPM finner vi att det är därför logiskt att satsa på kraftigt rabatterad och bevisat framgångsrik aktiv förvaltning.

I andra sparmiljöer finner vi att kombinationen av aktiv och passiv förvaltning är lämpligt. Att ha en stabil bas med indexfonder som toppas med spjutspetsen inom aktiv förvaltning är helt enkelt en svårslagen mix. Undvik därför antingen-eller-tänket, satsa på både och!

Christoffer Ahnemark & Carl-Henrik Söderberg
Börsanalytiker, Aktiespararen

Dela med dig