Aktiespararna

Miljardregnet - här är de som får mest i utdelning

Av Annelie Östlund
5 maj 20233 min lästid
Lottie Tham, Stefan Persson och Carl Bennet.
Under vårens utdelningsrace fylls många storägares plånböcker på. Stefan Persson med familj – med 55% av kapitalet i H&M – placerar sig som vanligt i topp med en utdelning på totalt 4,8 miljarder kronor enligt data från Holdings.

Lejonparten - 96% - av den totala summan står H&M för samtidigt som innehaven i börsklenoder som Hexagon, Volvo, Sandvik och Skanska hjälper till på marginalen.

Stefan Perssons syster, Lottie Tham, hamnar några pinnhål längre ned på topplistan med en utdelning på 383 miljoner kronor.

Andraplatsen kniper istället greven och finansmannen Gustaf Douglas dödsbo (Gustaf Douglas avled i början av maj) som hamnar en bra bit över miljardstrecket med en total utdelning på närmare 1,8 miljarder kronor. Latour – som Douglas totaldominerat med 79% av rösterna – står för över 90% av den summan.

Investmentbolaget får i sin tur påfyllning tack vare utdelningar från bolag som låsföretaget Assa Abloy, arkitektur- och teknikkonsulten Sweco och belysningskoncernen Fagerhult.

Axel Johnson Gruppen, med Antonia Ax:son Johnson och maken Göran Ennerfelt i spetsen, plockar ut 884 miljoner kronor från livsmedelsjätten Axfood under våren och hösten. Axfood, med varumärken som Willys och Hemköp, går bra under inflationskrisen. Framför allt är det lågpriskedjan Willys som tagit marknadsandelar.

Friherren och industrimannen Carl Bennet – som via bolag är huvudägare i börsnoterade medicinteknikbolagen Getinge och Arjo, logistikföretaget Elanders och Lifco, som förvärvar och vidareutvecklar tillväxtbolag – får påfyllning i kassan med 707 utdelningsmiljoner under våren.

Grundarna av Evolution, Jens von Bahr och Fredrik Österberg som tillsammans äger drygt 10% av livekasinobolaget, fortsätter att tjäna stora pengar på spel och dobbel. Den utdelning som utbetalades i april uppgick till 507 miljoner kronor.

Fredrik Lundberg – som via Lundbergs och Industrivärden utöver inflytande över ett dussin av Sveriges största rörelsedrivande börsbolag – är ett namn som återkommer år efter år på tio i topp-listan. Dottern Louise Lindh tar sig samtidigt in på femton i topp-listan, framför allt tack vare utdelningar från Lundbergföretagen, Industrivärden och Handelsbanken.

Även några fastighetsmagnater lyckas ta sig in på listan trots att krisen tvingar flera fastighetsbolag att ställa in utdelningarna. Exempelvis delar Sagax ut 213 miljoner kronor till vd och storägaren David Mindus.

Andra personer som placerar sig på listan är investmentbolaget Creades grundare och storägare, Sven Hagströmer. Bröderna Erik och Mats Paulsson – som en gång i tiden grundade byggbolaget Peab – kniper också placeringar.

Lista: De får mest i utdelning (Källa, Holdings)


Dela med dig