Aktiespararna

Miljardrustar för teknikskiftet: ”Kommer vara starkare i framtiden”

Av David Flatbacke-Karlsson
17 juli 201810 min lästid

Denna artikel framgår ut Aktiespararen nummer 6–7 2018.

Billerud Korsnäs bruk i Frövi/Rockhammar, strax norr om Örebro.

Hållbara förpackningslösningar blir allt hetare.
Nu förbereder sig Billerud Korsnäs för digitaliseringen.
– E-handeln blir bara större och större, säger vd Petra Einarsson.

Petra Einarsson har inte fått den enklaste av inledningar på sitt jobb som vd för Billerud Korsnäs, leverantören av förpacknings- och materiallösningar. Inom loppet av sina första veckor på posten tvingades hon presentera två vinstvarningar – som fick aktien att falla kraftigt.

– Det var en riktig rivstart. Väldigt intensivt. Men samtidigt var det bra att få kasta sig in i hetluften direkt och snabbt lära känna alla delar, säger Petra Einarsson.

Anledningen till hennes bråda dagar stavades vedbrist, på grund av en mild väderlek i höstas, och produktionsstörningar vid två av bolagets åtta anläggningar. I Gruvön i Grums i Värmland och i Gävle hade produktionen inte flutit på som förväntat. Rörelseresultatet för 2017 belastades med nära 200 miljoner kronor.

– Mitt främsta fokus hittills har, utöver att besöka våra olika anläggningar, varit att hitta en större operationell stabilitet. Vi måste minska tillgänglighetsproblemen.

Petra Einarsson är van vid att ha mycket på sitt bord. Över 25 år på verkstadsjätten Sandvik, med stort chefsansvar på olika poster, sätter sina spår.

– Det här är två bolag som berör väldigt mycket och betyder mycket för regionerna som de verkar i. Folk bryr sig verkligen om Billerud Korsnäs och blir oroliga när vi kommer med sämre nyheter. Vi är en stor arbetsgivare på orterna där bruken finns, säger hon.

Finns det någon anledning att oroa sig över att fler vinstvarningar väntar?

– Jag ser det som så att vi har identifierat problemen och vet hur vi ska lösa dem. Sedan går det aldrig att lova något.

Affärsområdena Consumer Board och Corrugated Solutions tog mest stryk av produktionsstörningarna. Men det är långtifrån bara mörka moln på Billerud Korsnäs himmel.

Förra året ökade rörelseresultatet med 10 procent och nådde 2,241 miljarder kronor. Omsättningen steg med 3 procent och hamnade på 22,3 miljarder kronor.

– Vi har haft rekordhöga produktionsvolymer och vuxit stabilt. Det känns som om vi står oss bra. Varje affärsområde (här räknas även Packaging Paper in) har en hög efterfrågan och vi ser att kunderna gillar våra hållbara förpackningslösningar.

Även första kvartalet 2018 visade på stabila ökningar både omsättnings- och resultatmässigt. Runt 5,9 miljarder kronor respektive 677 miljoner kronor blev facit.

Verksamheten ska också bli mer decentraliserad. Varje division kommer, utifrån områdena säck- och kraftpapper, kartong- och wellmaterial samt förpacknings­lösningar, att få sitt eget resultat­ansvar.

Billerud Korsnäs har svarat för ett antal tyngre investeringar på sistone. En ny kartongmaskin vid nyckelbruket Gruvön är tänkt att kunna startas i början av 2019. Sedan har bolaget även flyttat pappersmaskinen från finska Tervasaari till Skärblacka för att göra orten utanför Norrköping till ett centrum för maskinglättat kraftpapper.

Totalt kommer investeringarna att kosta bolaget runt 8 miljarder kronor.

– Maskinen är nu uppe och rullar i Skärblacka. Det känns även bra att se hur utvecklingen kring kartongmaskinen i Gruvön går, säger Petra Einarsson.

Alla Billerud Korsnäs bruk har olika typer av inriktningar och arbetar med att ta fram skilda typer av förpacknings- och materiallösningar till olika ändamål.

Totalt har Billerud Korsnäs, vars största försäljning är riktad mot mat och dryck samt industrisegmenten, 2 000 kunder världen över. Europa utgör 71 procent av omsättningen medan Asien står för 19 procent.

– Vi har en stor diversifiering och attraktiva positioner inom våra olika nischer. Vi har en bra symbios i vår verksamhet.

Hur ser du på konkurrensen?

– Jag skulle inte säga att något bolag ser ut precis som vi gör. Sedan har vi så klart olika utmanare inom olika områden, säger Petra Einarsson.

Petra Einarsson understryker att marknaden för förpacknings- och materiallösningar växer i jämn takt. Allra snabbast går det i Asien. Naturligtvis gör den aktuella högkonjunkturen inte läget sämre för Billerud Korsnäs.

– Framtiden ser ljus ut. Efterfrågan är hög och fler och fler önskar sig hållbara förpackningslösningar. Sedan gäller det för oss att jobba ännu hårdare. Vi måste hela tiden se till att vara bäst och dra nytta av möjligheterna.

Petra Einarsson anser att Billerud Korsnäs är väl förberett för de omställningar som kommer att ske inom branschen.

– E-handeln blir bara större och större. Det påverkar förstås våra kunders sätt att tänka kring hur de vill ha sina förpackningar. Befolkningstillväxten bidrar också till utvecklingen.

Hållbarhet är ett ämne som ligger Petra Einarsson varmt om hjärtat.

– Det genomsyrar min vardag och kommer även att göra Billerud Korsnäs till ett bättre bolag. Det är en enorm drivkraft att inte belasta skogen och att kunna dra nytta av naturens varor på ett hållbart sätt. Vi är nästan helt fossilfria i vår egen produktion och arbetar med att säkerställa att klimatpåverkan från våra leverantörer är så låg som möjligt.

En särskild utmärkelse är vd:n extra stolt över.

– Det var ett riktigt fint erkännande att få inkluderas i Dow Jones Sustainability Index och ses som ett av världens mest hållbara företag.

Petra Einarsson menar att småspararfavoritens aktieägarvärde byggs genom en form av nytänkande.

– Det är bara att se på hur vi jobbar, våra lösningar är konventionella och skapar stora värden för både kunderna, samhället och miljön. Vi har börjat att sätta vår infrastruktur på plats och ska kunna ge ett ännu starkare erbjudande i framtiden, säger hon.

Billerud Korsnäs aktie är ned nära 10 procent sett över de tre senaste åren och har nu ett p/e-tal på cirka 17. Petra Einarsson har ett stort jobb framför sig att bygga vidare efter Per Lindberg, som lämnat för att bli vd för Epiroc, och börjar redan att sätta sin prägel på bolaget.

I morgon, onsdag, kommer ytterligare tecken på hur arbetet går. Billerud Korsnäs redogör då för sitt andra kvartal 2018.

Petra Einarsson har varit vd för Billerud Korsnäs i ett drygt halvår.

FAKTA

Det här är Petra Einarsson

Född: 1967.

Utbildning: Ekonomiexamen vid Uppsala universitet.

Karriär: Olika roller inom Sandvik från 1989–2013. Blev sedan chef för Sandvik Materials Technology, ståldivisionen som förkortas ”SMT”. Vd för Billerud Korsnäs från januari 2018.

Petra Einarsson om …

Vikten av att få se fler kvinnor på ledande positioner: ”Det gäller att få möjlig­heten att ta sig in i styrelserummet och kunna få påverka. Jag hoppas att jag kan gå i bräschen och visa att det är möjligt att lyckas.”

Sitt eget ledarskap: ”Jag vill att ett plus ett blir tre. Jag vill se att alla jobbar tillsammans och hjälps åt att göra varandra bra.”

Hur går det att göra förpacknings- och skogsindustrin mer intressant för unga talanger: ”Mycket handlar om att skapa en förståelse för hur viktigt det vi håller på med är. Det vi gör på Billerud Korsnäs kommer att sätta tonen för flera kommande generationer. Det är innovation på hög nivå och otroligt roligt.”

Hur Billerud Korsnäs förhåller sig till omvärldsförändringar: ”Det gäller att vara på tå och se hur vi kan prissätta våra produkter. Sedan följer vi givetvis det som sker över våra huvuden. Vi ska bygga ett stabilt bolag som klarar av olika typer av situationer i konjunkturen och fixar när vi får en valutasmäll eller att priserna på ved höjs.”

En av Billerud Korsnäs alla produktionsanläggningar går att hitta i Karlsborg.

Det här är Billerud Korsnäs

Bolaget grundades 2012 genom en sammanslagning av Billerud AB och Korsnäs AB. Billerud Korsnäs består av tre affärsområden. Packaging Paper erbjuder kraft- och säckpapper av premiumkvalitet och smarta lösningar för kunder inom industri, medicinsk utrustning och konsumentsektorn och utgör 38 procent av omsättningen. Consumer Board levererar förpackningsmaterial av nyfiberbaserad högkvalitativ kartong för drycker och livsmedel samt för konsumentvaror av olika sorter och är nästan lika stort omsättningsmässigt. Corrugated Solutions innehåller material till wellpapptillverkare och förpackningslösningar till varumärkesägare.

Billerud Korsnäs har åtta produktionsanläggningar. De är placerade vid Gruvön, som ligger i Grums strax väster om Karlstad, Skärblacka, i anslutning till Norrköping, Karlsborg, nordost om Luleå, Gävle, Frövi/Rockhammar, alldeles norr om Örebro, Jakobstad i Finland och Beetham som ligger tio mil norr om Manchester i Storbritannien. Huvudkontoret återfinns i Stockholm och bolaget har försäljningskontor över hela världen.

Europa är klart störst och utgör över 70 procent av omsättningen. Sedan följer Asien med runt 20 procent. Resterande världsdelar samsas om den kvarvarande kakan.
Totalt har Billerud Korsnäs cirka 4 400 anställda.

Dela med dig