Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-29

Miljardutdelning klubbad: ”Väldigt positivt”

wysiwyg_image

– Vi ser väldigt positivt på att utdelningarna har börjat ta fart igen efter pandemin, säger han till Dagens Nyheter.

Förra året planerades utdelningar på 11,7 miljarder kronor men de drogs tillbaka efter att flertalet storägare ansåg det vara olämpligt kopplat till det statliga stödet som Volvo mottagit.

Tidigare kritik

Carl-Henrik Svanberg mötte starkt kritik när han först lät meddela att ledningens bonusar också skulle ställas in för att senare visade sig att de inte hade ställts in. Vissa bonusar hade till och med höjts.

Aktiespararna var en av de som stämde in i kritiken. Sverre Linton flaggade för ett trovärdighetsproblem. Men inför stundande utdelning på omkring 19 miljarder i samband med försäljningen av UD Trucks ser han inga problem.

– Nej, vi är positivt inställda till utdelningen och tycker inte att det finns någon koppling mellan den och bonusarna, uppger han för DN.

Annat läge

Han menar vidare att problemet med bonusen var spelet bakom låsta dörrar, då ledningen löste bonus till sig själv och kommunicerade motsatsen utåt.

– Utdelning, däremot, kommer alla aktieägare till del och sker dessutom inför helt öppen ridå efter ett beslut av en bolagsstämma. Så det är vi positiva till, fortsätter Linton.

Klirr i kassan

Tidigare idag kunde utdelning på 9,50 kronor per aktie till Volvos aktieägare fastlås på bolagsstämman.

– Man ska inte glömma att det är en av våra stora folkaktier, så det är många som nu får ett litet extra klirr i kassan, säger Sverre Linton.

Författare Redaktionen