Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-01

Miljonärmamman: ”Kan jag spara i aktier, så kan du”

wysiwyg_image

Helena ”Miljonärmamman” Svensson vill förmedla att aktier är något alla kan handla med.

Förra veckan presenterade hon sin aktieresa på Kvinnokvällen i Stockholm, som började 2008 när hon precis hade fött barn. När både hon och pappan till barnet stod utan jobb med en taskig ekonomi kom Helena över en bok som revolutionerade hennes ekonomi. Boken var Per H Börjessons ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”

– Det var en oemotståndlig titel så jag investerade 50 kronor på den.

De viktiga insikterna bestod först främst av att lägga undan tio procent på aktier och fonder redan innan du betalar något, investera i dig själv. Behålla dessa innehav och var försiktig med rådgivare eller säljare på exempelvis banken.

– Jag skaffade mig ett extrajobb på Ica där hela lönen skulle gå till aktier, det var motivationen.

Alla ägg i samma korg

Till en början köpte Helena Hennes & Mauritz för hela slanten, en dyr läxa som många nybörjare gör när de börjar med aktier. Denna gång gick det dock vägen och hennes aktier gick från 100 kronor upp till 300 kronor där hon sålde.

– Jag berättade för min dåvarande sambo vad jag hade gjort och han ville bara att jag skulle få tillbaka pengarna. Då bestämde jag mig för att fortsätta med aktier som en hemlig hobby.

Fortsatt sparande

År 2016 blev Helena gravid igen och sjukskriven, vilket gav henne tid att läsa på mer om aktier. Hon satte ett mål som löd: fem miljoner i aktier när hon är 55 år, år 2036, idag har hon nått ungefär halvvägs. Det var då hon startade sitt Instagram-konto Miljonärmamman.

– För mig handlar det om valfrihet och möjlighet, jag vill själv kunna bestämma när jag ska gå i pension och kunna arbeta med något som jag brinner för.

Några lärdomar:

  • Gick bäst med färre transaktioner.
  • Behåll vinnarna – njut av färden.
  • Gör läxan – hoppa inte på allt.
  • Tiden är ofta en väldigt bra vän.

–  Den viktigaste lärdomen var att jag vågade börja.

Hon fortsätter med att det ofta lönar sig att behålla vinnarna trots att du har gjort en snabb vinst. Ett exempel är Investor som gett god utdelning genom åren.

Se hela Kvinnokvällen här

 

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.