Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-25

Mindre värden – större avkastning: ”Inte stolt över rabatten”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ursprungligen ur Aktiespararen nummer 3–4 2019.

Svolder har levererat en kursuppgång på över 1 000 procent.
Nu jagar investmentbolaget nya framgångar.
– Substansrabatten är ingen vi är stolt över, säger vd Ulf Hedlundh.

Svolder har, i skuggan av de större investmentbolagsdrakarna, vuxit ut till en riktig småspararfavorit.

Bolaget äger aktier, ofta som huvudägare, i 20 börsnoterade bolag av mindre karaktär på Stockholmsbörsen och har fått se sin kurs stiga med över 1 100 procent sedan inträdet på aktiemarknaden i juni 1993. Snart 26 år senare uppgår börsvärdet till runt 2,5 miljarder kronor.

LÄS OCKSÅ: Investor om investering i Scania: ”Blir svårt”

Vd Ulf Hedlundh är på besök hos Bromma/Mälaröarnas lokalavdelnings aktieträff i Bromma gymnasium. Han beskriver ett fokus på inte minst industribolag inom landets gränser, med tyngdpunkt i Småland, och ett förtroende för portföljbolagen som viktiga framgångsfaktorer.

– Vi har en stor exportindustri som gynnas av förutsättningarna som råder i och med en svag krona och låga räntor. Sedan äger vi gärna bolag i Småland. De är lagom snåla och skickliga på att skapa värden.

Ulf Hedlundh utvecklar vikten av att lita på bolagens ledande personer.

– Det är inte så att vi brukar sätta oss i styrelserna. Det beror på att att det finns andra personer som är mycket bättre för den typen av uppdrag än vi själva. I stället fokuserar vi, via valberedningar, på att hjälpa till att få in dem som passar bäst.

MISSA INTE: Latours vd räknar med börsfall: ”På toppen”

Största innehaven

I just Småland, närmare bestämt i Hillerstorp och Gnosjö, går Svolders viktigaste byggstenar att hitta. Troax, som arbetar med stängsel och andra former av skydd för egendom och automatiserade processer, och elinstallationsbolaget Garo väger tyngst i portföljen.

– Två väldigt välskötta bolag som ligger helt rätt i tiden. Det är viktigt för oss att huvudägarna i de bolag som vi investerar i är sunda och långsiktiga.

En annan viktig bit i pusslet är Itab, bolaget som sysslar med bland annat butiksinredning. I Jönköping har det dock inte varit positivt ljud i skällan på sistone. Aktien rasade över 70 procent 2018, inte minst på grund av en vinstvarning, och nyligen lämnade Ulf Rostedt sin vd-post.

– När aktien kom ned till 10,80 kronor tyckte vi att det var alldeles för billigt och kände att det måste vara botten. Vi flaggade upp och köpte två miljoner aktier.

Kort senare hade kursen stigit med närmare 45 procent.

– Men en nedgång på 50 procent kräver en uppgång på 100 procent för att kompensera, betonar Ulf Hedlundh.

SE ÄVEN: Stjernholm om Industrivärdens substansrabatt: ”Handlar om förtroende”

Aktien för billig

Svolder handlas med en cirka 10-procentig substansrabatt.

– Den (substansrabatten) är ingen vi är stolt över. Vi får jobba på och kämpa för att komma upp till aktiens värdering (substansvärdet). Men det är marknaden som bestämmer priset.

Svolder har avkastat omkring 15 procent årligen sedan inträdet på aktiemarknaden, vilket slår börsens motsvarighet med ett par procentenheter.

– På längre sikt har småbolagsmarknaden gått bättre än den för större bolag. Utdelning är viktigt. Vi vill att våra portföljbolag ska öka utdelningen mer än vad förvaltningskostnaderna stiger, säger Ulf Hedlundh.

YTTERLIGARE LÄSNING: Analytikerns investmentbolagsfavorit: "Möjlig trigger"

FAKTA

Det här är Svolder

Svolder är ett investmentbolag, spunnet ur Alfred Berg Kapitalförvaltning som grundades 1993, med fokus på att investera, svenska mindre börsbolag på Stockholmsbörsens huvudlista. Riktlinjen är att bolagen inte ska ha ett börsvärde på över 15 miljarder kronor när Svolder investerar.

Vd Ulf Hedlundh, född 1960 och som arbetat som vd för Svolder sedan noteringen 1993, är en av fem medarbetare på huvudkontoret i Stockholm. Tillsammans äger de 1,1 procent av kapitalet och 0,8 procent. Rolf Lundström, via Provobis Invest, och investmentbolaget Öresund är Svolders två storägare där den förstnämnde äger nära på 30 procent av rösterna.

Ulf Hedlundh om ...

Sin syn på börsen: ”Vi är ganska neutrala just nu. Vi ser en totalavkastning på cirka 5–7 procent totalt för 2019, och bara i januari fick vi ju en sådan stor uppgång”.

Orosmoln: ”Klart att brexit, risken för handelskrig och olika uttalanden från Donald Trump kan ställa till det. Men så länge inget blir verklighet är aktiemarknaden nog tillräckligt cynisk”.

Personliga framtiden: ”Eftersom jag har haft en snäll styrelse och snälla ägare så är det möjligt att det blir ett par år till (på vd-posten)”.

Beskrivningen av sin egen verksamhet: ”Vi är, genom våra fem anställda, väldigt analys- och värdefokuserade. Organisationen träffar många bolag och vi har omkring 500 kontaktpunkter totalt”.

Här är Svolders aktieportfölj (Andel av substansvärde)

 • Troax – 11,4 %.
 • Garo – 9,8 %.
 • Platzer Fastigheter – 8,5 %.
 • Nordic Waterproofing – 7,4 %.
 • Scandic Hotels – 6,5 %.
 • New Wave Group – 5,5 %.
 • Saab – 5,8 %.
 • Beijer Electronics Group – 5,8 %.
 • FM Mattsson Mora – 4,6 %.
 • Boule Diagnostics – 4,4 %.
 • Xano Industri – 3,9 %.
 • Klövern B – 3,9 %.
 • Itab Shop Concept – 3,8 %.
 • Serneke Group – 2,5 %.
 • Elos Medtech – 2,3 %.
 • Acando – 2,2 %.
 • Magnolia Bostad – 1,9 %.
 • Ages Industri – 1,1 %.
 • Verisec – 1,0 %.
 • Bong – 0,5 %.
 • Lime Technologies – 0,5 %.

Fotnot: Siffror per den 28 februari 2019. Då uppgick marknadsvärdet på aktieportföljen, som utgör omkring 94 procent av substansvärdet, till 2,69 miljarder kronor och det totala substansvärdet till över 2,86 miljarder kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.