Aktiespararna

Minska spartiden till första ettan

Av David Flatbacke-Karlsson
16 november 20173 min lästid

Det tar i snitt 27 år att spara ihop till en enrumslägenhet i Stockholm.
Men med rätt typ av sparande i aktier och fonder kan du ha kontantinsatsen klar redan som 18-åring.
– Det viktigaste är att börja spara, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Siffror visar att det tar 27 år att skaffa sig den sparbuffert som krävs för att ha råd med kontantinsatsen för en genomsnittlig enrumslägenhet i Stockholm.

Genom ett effektivt och smart placerande av ditt kapital kan det dock gå fortare än så.

Så kan du ha din bostad i huvudstaden redan som 18-åring.

27 år. Det är tidshorisonten som krävs för att spara ihop till kontantinsatsen för en enrumslägenhet i Bromma i västra Stockholm. Det förutsätter att du har sparat 1 000 kronor i månaden – som sedan vuxit till de 329 000 kronor som behövs.

”Beror på risk”

Det visar siffror från Hemnet. Om du vill bo i ännu mer centrala delar av huvudstaden lär du få spara i över 30 år. Men att spara i aktier och fonder, och dra nytta av ränta-på-ränta-effekten, kan göra att du når ditt mål snabbare.

– Som förälder är det viktigt att, om du har möjlighet, börjar spara till ditt barn så snabbt som möjligt. Det är jättebra om du kan lägga undan 1 000 kronor i månaden, men även 500 eller 100 kronor är en fin start, säger Staffan Tell, presschef på Hemnet.

Hur kan en lyckosam portfölj se ut?

– Det beror lite på hur mycket risk man är villig att ta. Om du ska gå in i enskilda aktier gäller det att ha bättre koll och hålla sig uppdaterad, men det är ett bra alternativ att spara i en indexfond om du bara vill ha pengarna liggande, säger Staffan Tell, och fortsätter:

– Då lär de stiga i värde över tid eftersom börsen har avkastat 7 procent per år i genomsnitt historiskt sett.

Aktiespararens räkneexempel, där börsen avkastar just 7 procent per år i genomsnitt, visar att 1 000 sparade kronor per månad i 18 år på ett ISK-konto ger dig 416 542 kronor på 18-årsdagen.

Staffan Tell menar att inträdesbarriärerna på bostadsmarknaden är väldigt höga för unga personer. De lär inte minska i närtid, heller.

– Många unga drömmer om billiga lägenheter med centrala lägen. Sådana finns det ju inte alltför många av. Det ser inte direkt ut som om utbudet kommer att bli särskilt mycket större framöver.

"Skönt att slippa huvudvärk"

Han anser även att det är sunt att diversifiera sitt sparande.

– Visst, om sparhorisonten är 18–20 år kan du kosta på dig lite större risk, men det är ändå skönt att slippa huvudvärk, säger Staffan Tell.

Så ser förutsättningarna ut för att, utan ränta-på-ränta-effekt, spara ihop till kontantinsatsen för en enrumslägenhet i Stockholmsområdet.

Källa: Hemnet.

Dela med dig