Aktiespararna

Missar prognos – då rasar storbolaget

Av Redaktionen
11 januari 20181 min lästid

Det danska smyckesbolaget Pandora hade preliminärt en försäljning på 22,8 miljarder danska kronor under helåret 2017, vilket var lägre än prognosen från i februari om 23-24 miljarder danska kronor. Försäljningen tyngdes i betydande grad av den ogynnsamma växelkursutvecklingen.

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande inför den kapitalmarknadsdag som planeras att hållas på tisdag.

Ebitda-marginalen blev preliminärt 37,3 procent, vilket kan jämföras med Pandoras helårsguidning på cirka 38 procent.

"2017 har varit ett utmanade år för Pandora. Resultaten för 2017 är nära de mål vi själva satte i början av året, men självklart är vi besvikna över att inte uppnå målen. Med det sagt har flera externa faktorer gått emot oss under 2017, däribland ett svårt amerikanskt detaljhandelsklimat och en ogynnsam valutautveckling", kommenterar Pandoras vd Anders Colding Friis.

Capex-utgifterna för 2017 förväntas bli 6 procent av intäkterna, jämfört med tidigare förväntan om cirka 5 procent av intäkterna.

I det fjärde kvartalet var den jämförbara försäljningstillväxten för Pandoras egenägda konceptbutiker 15 procent, drivet av en stark utveckling för nätförsäljningen.

Hård smäll på marknaden

Investerarna ser inte på Pandoras leverans med positiva ögon. Vid 13.30-tiden var aktien, noterad på danska börsen, ned över 14,5 procent.

Dela med dig