Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-04

Monsterrally lyfter börsen

wysiwyg_image

Artikeln publicerades klockan 14:40, torsdagen den 4 april

Missade du förra veckans inlägg "Godbitar i stor byggoffensiv"? Läs det här

Allmän reflektion

Tre bokstäver räcker.

  1. W
  2. O
  3. W

Vilken börsvecka vi har bakom oss. Sedan förra veckans inlägg av Korta Portföljen har Stockholmsbörsen (mätt som SIXRX) stigit med hela 4,5 procent. Det är exceptionella tal.

Likt många fondförvaltare släpar portföljen efter index. Med undantag för Humana och Actic utvecklas portföljbolagen i Korta Portföljen mycket starkt. Kassan agerar bromskloss.

Trygga bolagsval

Det är lätt att bli stressad av att index går som tåget samtidigt som den egna portföljen inte utvecklas fullt lika starkt. Vi känner oss dock trygga med både bolagsvalen och vår strategi.

Efter fjolårets negativa avkastning (-0,9 procent) är vi än mer selektiva i aktieköpen i år. Mycket fokus ligger på riskhantering och på portföljkonstruktionen, inte på att jaga index.

Många har dragits med i optimismens vindar. Vi försöker behålla lugnet och leta nya case. Samtidigt är vi ödmjuka efter det brutala riskomslaget som ägt rum sedan december i fjol.

Antingen befinner vi oss nära en realekonomisk inflexionspunkt (åt det bättre) i Kina, Tyskland och USA eller så är detta det mest förrädiska björnmarknadsrallyt någonsin.

Kinesisk data lyfter marknaden... 

wysiwyg_image

Ohälsosam styrka

Flera sektorer har utan tvekan utvecklats ohälsosamt starkt i år.

Det gäller inte minst stora delar av den kommersiella fastighetssektorn som stigit kraftigt på Stockholmsbörsen sedan årsskiftet. Här syns ingen avmattning, utan det är plattan i mattan.  

Vår favorit från södra Sverige, Wihlborgs, har snabbt kommit upp i pris. Vi sålde innehavet på en – i vår mening – hög värderingsnivå på 125 kronor. Aktien står nu i 130 kronor.

Liknande tendenser finns i några av de bolag som vi följer: Platzer, Diös, Balder, m.fl. Vid det här laget har vi lärt oss att momentum är självuppfyllande, där uppgång föder mer uppgång.

Men det går inte att bortse från att fastighetsbolagen i allra högsta grad lever i verkligheten.

Hur länge går det rimligen att höja kontorshyrorna, expandera balansräkningen och ständigt uppvärdera befintligt fastighetsbestånd i ett läge när tjänstesektorn avmattas i rask takt?

Än så länge fungerar ekvationen och vakanserna är obefintliga. Men hur länge till?

wysiwyg_image

I bilden till höger ser vi hyresutvecklingen i storstadsregionerna (källa: Atrium Ljungbergs årsredovisning 2018)

För den fysiska butikshandeln är läget ännu värre utanför A-lägen; där går kunderna på knäna – medan investerare betalar top-dollar för en stor butiksägare som Diös (p/bv 1,3x) och Atrium Ljungberg (p/bv 1,1x).

Ränteuppgång i det dolda

Från den 3 december i fjol till idag (4 april) har STIBOR-räntan gått från minus 0,38 procent till plus 0,02 procent.

Det låter kanske inte så mycket, men i ränteförändringstermer är uppgången betydande.

Och fastighetsbolagen är som bekant beroende av ränteläget.

Vi får se hur det slutar…

Flera bolag i mål

Med den starka börstrenden i ryggen har flera portföljbolag nått sina utsatta riktkurser. På fastighetstemat har Lundbergföretagen nått riktkursen på 300 kronor. Idag, torsdag, handlas bolaget exklusive rätt till utdelning på 3,20 kronor. Riktkursen skruvas upp till 310 kronor.

Ett annat bolag som är i mål är Investor. Investmentbolaget har nått målkursen på 430 kronor. Trenden är stark och portföljen har en attraktiv sammansättning och vi drar upp riktkursen till 440 kronor.

Defensiva dagligvarubolaget Axfood har också nått riktkursen på 180 kronor om rådande kurs + 7 kronor i utdelning räknas samman. Positionen i aktien kvarstår.

Övriga händelser

Lindab och Byggmax har fått en flygande start i portföljen och har redan efter en vecka stigit med 12 respektive 10 procent!

wysiwyg_image

Lindab (lila linje), Byggmax (grön linje) och SIXRX (gul linje)

Vidare noterar vi att TF Bank fortsätter att brottas med 90-kronorsnivån, något vi tog upp i senaste inlägget. Inte ens den allmänna börsyran kunde få liv i aktien. Det ska dock sägas att aktien redan gått fantastiskt starkt senaste månaderna och en andhämtningspaus är därför rimlig.

På rekommendationsfronten har Humana fått en sänkt rek från Carnegie från köp till behåll och aktien har sedan dess haft det lite motigt. Innehavet behålls dock intakt.

Husqvarna fick en köprek med riktkurs 105 kronor idag torsdag av Berenberg, vilket känns positivt. Vi är alltjämt optimistiska kring framtiden och innehavet behålls oförändrat.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

wysiwyg_image

Lyssna även på vår podcast här

Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.