Aktiespararna

”Moralisera inte över tjänstepensionen”

Av Redaktionen
5 juli 20173 min lästid

Nu hotas spararnas frihet ta ut sin tjänstepension under fem år.

”Det bör inte vara möjligt”, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S).

Allt fler väljer att ta ut sin tjänstepension under fem år – kortast möjliga tid, enligt en rapport från forskningsstiftelsen SNS.

Mellan 2008 och 2013 ökade andelen privatanställda tjänstemän som ”maxade” ut sin pension från 19 till 30 procent.

Enligt rapportförfattaren Johannes Hagen, forskare vid nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet, är sviktande hälsa ett vanligt motiv till snabba uttag.

– Är det så att man inte förväntar sig att leva så länge så är det mer lönsamt att ta ut pensionen så snabbt som möjligt, säger Johannes Hagen till TT.

När tjänstepensionen är slut så innebär det en rejält minskad pension, något som uppmärksammades på konferensen ” Hur länge räcker pensionen”, som arrangerades av Svensk Försäkring och Min Pensions försäkring i Almedalen.

Såväl Jens Henriksson, vd Folksam som Johan Sidenmark, vd AMF Pension, är bekymrade över utvecklingen.

Regeringen vill begränsa uttag

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S), ifrågasätter nu möjligheten för spararna att plocka ut sin tjänstepension på kort tid.

– Det bör inte vara möjligt att ut tjänstepensionen på fem år, sa Annika Strandhäll.

Hon avslöjar också att regeringen tagit upp frågan med arbetsmarknadens parter.

Annika Strandhäll är även kritisk till möjligheten att ta ut sin tjänstepension redan från 55 års ålder.

– Jag vet att görs extremt lite men det är möjligt. Då kan man också ställa sig frågan, när vi vet att vi lever så mycket längre, är det rimligt?


Aktiespararnas vd "man borde ha rätt att förvaltapengarna som man vill"

Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, ser Strandhälls utspel som en del i regeringens politik för att minska spararnas frihet inom pensionssystemet – och påminner om debatten om att begränsa valfriheten inom premiepensionssystemet.

– Nu vill regeringen tydligen ta nästa steg – och denna gång är drömmarna hos människor med svag hälsa som riskerar att offras, säger han.

Sparare som väljer att ta ut sin tjänstepension så tidigt som möjligt och under så kort tid som möjligt kan ha rationella skäl för detta, understryker Joacim Olsson.

Regeringen borde inte omyndigförklara människor och ifrågasätta deras livsval, enligt Joacim Olsson.

– Det kan handla om möjligheten att göra resan man alltid drömt om innan sjukdomen förvärras, omtanke av sina efterlevande eller att man vill ha en lite mer dräglig tillvaro den sista perioden i sitt aktiva liv.

Ett annat motiv till att plocka tjänstepensionen snabbt kan vara att man föredrar att direktspara i aktier istället för fonder genom tjänstepensionen.

– Det är pengar man själv tjänat in och därför borde ha rätt att förvalta som man vill, säger Joacim Olsson

Dela med dig