Aktiespararna

Morgonens rapportvinnare

Av Redaktionen
24 april 20183 min lästid

Stockholmsbörsen öppnade upp under tisdagen efter en intensiv rapportmorgon. Volvo tyngde medan H&M och Tele2 steg bland OMXS30-bolagen.

Det var allmänt positiva tongångar i Europa med uppgångar i både London och Frankfurt. I Stockholm steg OMX S30 med 0,2 procent till 1591. Då hade 5,3 miljarder aktier omsatts. Mest omsatta aktie var rapporterande Volvo.

Bland Stockholmsbörsens 30 största bolag rådde en blandad utveckling. Fortsatta uppgångar noterades för klädjätten H&M och måndagens rapportvinnare Tele2 med 3 respektive 2 procent. Även byggbolag hade en positiv utveckling. Skanska var 2,5 procent högre. Nordea har upprepat köp av aktien med uppjusterad riktkurs. Tyngde gjorde SSAB, vars A-aktie var ned 2,8 procent och Volvo som även var mest omsatta aktie.

Lastbilstillverkaren Volvo, vars rapport var bättre än väntat, räckte inte för att driva aktien högre. Istället var aktien ned med 4,1 procent. Marknaden tog fasta på de produktionsproblem som tidigare hämmat lönsamheten och som även i detta kvartal samt kommande kommer att påverka. I rapporten var lastbilsmarginalen lägre än väntat.

En rapportvinnare var annars Axfood, med livsmedelskedjor som Hemköp och Willys. Aktien steg med 7 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat som var 7 procent bättre än väntat. Påsken som detta år hamnade i det första kvartalet har haft en positiv effekt.

Konkurrenten ICA drogs med upp och steg med närmare 2 procent.

Kraftigt upp, med knappt 15 procent, var det för spelbolagsunderleverantören Netent. Aktien steg på lättnad efter den senaste tidens kraftiga nedgångar på en rapport utan negativa överraskningar och att framtidsutsikterna var positiva.

Cloetta lyckades även de med att redovisa starka siffror i spåren av inkluderad påskhandel i första kvartalet. Aktien steg med över 8 procent.

Stor rapportförlorare var nischbanken Collector. Lånetillväxten bromsade in och kostnaderna ökade. Sammantaget ett oförändrat resultat trots ökade intäkter. Aktien föll med nära 7 procent.

Till förlorarna sållade sig även IT-konsulten Ework. Aktien sjönk med 8,8 procent efter att ha visat upp ett minskat rörelseresultat med 18 procent som förklarades med kalendereffekt och ett start fjolårskvartal.

Bioteknikbolaget Oasmia var annars den aktien som tappade mest på Stockholmsbörsen. Aktien föll med över 13 procent efter uppgifter om att bolaget ska svara skriftligen på utestående enstaka frågor till europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, inom 30 dagar. Det ska dock noteras att aktien stigit kraftigt på senare tid.

Utanför Stockholmsbörsen steg medicinteknikbolaget Arocell, listat på First North. Bolaget, som utvecklar blodtester för klinisk information om cancerpatienter, rusade 37 procent efter att bolaget fått ett globalt licensavtal med det schweiziska läkemedelsbolaget Roche.

Dela med dig