Aktiespararna

Musikstjärnan blir aktie

Av David Flatbacke-Karlsson
26 september 20173 min lästid

Nu blir det möjligt att investera i en av hiphopvärldens absolut största ikoner.

Gillar du amerikanske rapstjärnan Eminem?

Då kommer du att kunna investera i din favoritartist.

Hans verk ska nämligen bli till aktier – med en notering på Nasdaq som mål.

Eminem, som egentligen heter Marshall Mathers III, slog igenom på allvar i slutet av 1990-talet med albumet ”The Slim Shady EP”. Omkring 20 år senare har han vuxit ut till en av de starkast lysande stjärnorna på en bred, uppskattad och ständigt växande himmel beståendes av rap- och hiphopartister.

Nu kan fans till Eminem, som i dag är 44 år gammal och har sålt över 170 miljoner skivor världen över, bli ägare i sin idol.

Royalty Flow kommer nämligen att sälja 3,3 miljoner aktier, till ett pris av 15 dollar per aktie och med 2 250 dollar som lägsta insats, till allmänheten för att sedan kunna köpa in sig i Eminem och få en 25-procentig andel av royaltys (intäkter) från hans låtkatalog som innehåller flera succéartade album och hits.

– Musikindustrin genomgår en boom. Men tyvärr för investerare så har det inte funnits något direkt sätt som har gjort att de kan ta del av den. Det är därför som vi gör det här, för att ge folk en exponering mot branschen, säger Mike Smith, vd på Royalty Flow, till CNBC.

Kan göra producenterna till mångmiljonärer

Royalty Flow har siktet inställt på Nasdaqbörsen i USA. En notering skulle, enligt CNBC, kunna göra Jeff och Mark Bass ännu rikare.

Producentbröderna kommer, precis som Eminem, från Detroitområdet i Michigan och låg bakom Eminems genombrott i högsta grad.

Bröderna kan få så mycket som 18,7 miljoner dollar om Royalty Flow når marknaden.

Slår följe med Bowie

Eminem blir dock – förutsatt att planerna skrids till verket – inte den förste store artisten att hamna på Wall Street. För 20 år sedan slog legendariske brittiske sångaren David Bowie ihop rättigheter till 300 av sina inspelningar och sålde dem sedan i en obligation värd 55 miljoner dollar till Prudential Insurance Company of America.

”Bowie-obligationen” betalade, med hjälp av royaltys från hans låtar och skivor, en årlig ränta på 7,6 procent under en tioårig period.

Royalty Flow beskriver sig som ett växande tillväxtbolag. Fokus ligger på att införskaffa sig royaltys från musikrättigheter som ger en årlig avkastning på 8 till 16 procent. Sedan är ambitionen att utvidga sin verksamhet och även införskaffa sig intäkter från film-, tv- och varumärkesrättigheter i sin portfölj.

Royalty Flow planerar att betala utdelning till sina investerare utefter respektive royaltyinnehavs utveckling.

Dela med dig