Aktiespararna

Mycket talar för bolaget vars aktie har fallit rejält

Av Cristofer Andersson
15 augusti 20236 min lästid
Vi har under de senaste åren skrivit om fönster- och dörrtillverkaren Inwido, som relativt andra bygg- och renoveringsbolag har presterat tämligen starkt detta räkenskapsår. Med en nyligen släppt halvårsrapport och en fortsatt strukturell medvind i ryggen gör vi en djupdykning för att se om vår investeringstes står sig.

Inwido kan vara ett bra köp för den långsiktige, enligt aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson.

Inwido är ett tillverkningsbolag, vars fokus är på fönster och dörrar. Bolaget är verksamma i såväl Norden som i övriga Europa och har en marknadsposition om cirka 2 %. Detta kan låta lågt, men fallet är snarare det omsätta då sektorn är mycket fragmentiserad. Bevis på det har kunnat ses under bolagets tidigare verksamhetsår, där flera förvärv genomförts. Det senaste och hittills största sådana, av det i Skottland baserade Sidey Group, kommunicerades i samband med bolagets halvårsrapport.

Renoveringar är nog inte på högsta mode nu när inflationen och de stigande räntorna drabbat världen, snarare tyder mycket på att industrin och konsumenter håller hårt om plånboken. Emellertid bör investerare tänka ett steg längre, så kallad ”second level thinking”, för torde det inte vara långsiktigt mer kostnadseffektivt och besparande att installera energieffektiva fönster samt dörrar?

EU:s gröna giv

Inwido stärks även av sin klimatvänliga profil och kommer vara en vinnare på EU:s nya, gröna giv där en summa om cirka 600 miljarder euro, fördelat på sex och ett halvt år, ska hjälpa hela unionen att bli klimatneutral till år 2050. Utöver EU:s giv finns inom EU liknande program på nationell nivå, där Tyskland så sent som den sjunde augusti kommunicerade att de låter sin klimatfond svälla från tidigare 182 miljarder euro till 212 miljarder euro.

I Europa finns många byggnader som i flera år varit beroende av renovering, för att inte heller glömma all nybyggnation som måste till för att möta den demografiska efterfrågan. Bostäder och andra byggnader, som inte klassas gröna, kommer få betala en särskild skatt och det är nog ingen fastighetsägare som vill ha den extra kostnaden, eller stämpeln.

Halvtidstatus

Det kom inte som någon chockerande nyhet att ta del av vd:s, Henrik Hjalmarsson, ord för 2023 års halvtidsrapport; ”Tidigare har nedgången på marknaden främst berott på en inbromsning i nybyggnation, men nu ser vi också att konsumentmarknaden försvagas, om än inte i samma takt. Både orderingången och orderstocken minskar, som en följd av den svagare marknaden”.

Orden syns även i siffrorna när de jämförs med samma period föregående år. Att omsättningen minskade med 4 % är förvisso inte bra, men relativt de utmanande tider som råder är det inte alarmerande dåligt. Dock är det desto mer uppseendeväckande att den organiska omsättningen minskade med 11 % och att orderingången sjönk med 21 %.

Trots nedgången i siffrorna står Inwido med en stark finansiell ställning – en som gjorde det möjligt att förvärva Sidey Group, ett bolag grundades 1932 och som omsätter cirka 800 miljoner kronor med en rörelsemarginal om 15 % per de senaste tolv månaderna. Förvärvet gör att Inwido i ett slag etablerar sig med en marknadsledande position i Skottland, som blir en delvis ny marknad för koncernen.

Utsikter och diversifiering

Hjalmarsson skriver att de fortsätter mötas av en återhållsamhet i såväl Skandinavien som i Östeuropa, om än att de på sistnämnda geografi lyckats få igenom prisökningar och därmed förbättrat lönsamheten. I Skandinavien är såväl industri som konsumenter avvaktande, medan det i Östeuropa enbart är industrisegmentet som fortsätter vara återhållsamt.

Under första halvåret 2023 har bolaget verkat proaktivt för att hålla nere sina kostnader. Exempelvis har ledningen kommunicerat att personalnedskärningar genomförs, bland annat på Elitfönster där 165 medarbetare tyvärr fått lämna koncernen. Förvisso är det såklart hemskt och tråkigt för de drabbade, men för bolaget är det viktigt att verka för dess fortsatta existens.

Om ovan är mer att bromsa är satsningen på e-handeln och den i Nederländerna nyligen startade verksamheten att gasa. Visserligen leder dessa satsningar till en minskad lönsamhet på kort sikt, men förhoppningsvis en högre sådan i ett längre perspektiv.

Det är just satsningar som ovan och det nyligen gjorda förvärvet av Sidey Group som kommer fortsätta driva Inwido framåt. Med sin starka finansiella ställning har bolaget ett övertag relativt sina ekonomiska svagare konkurrenter. Kan de fortsätta sina satsningar och göra kloka, långsiktigt positiva investeringar talar mycket för att koncernen.

Försiktig värdering

Då bolaget till stor grad är cykliskt och således beroende av konjunkturen har aktien tidigare i år pressats ned till nivåer runt 95 kronor och i dag kostar en aktie 116 kronor. Trots en uppgång senaste månaderna motsvarar dagens aktiepris en nedgång motsvarande -39 % från aktiens toppnotering om 193 kronor från januari 2022. Trots det skarpa fallet har den fundamentala verksamheten inte drabbats så hårt som kursnedgången ger sken av och således finns det fog att hävda att det även finns en osäkerhetsrabatt inprisad.

Med en strukturell trend i ryggen, en stark historik, starka finanser samt en ledning som applicerar pilotskolan finns det mycket som talar för bolaget. Absolut är koncernen inte immun mot negativa makroekonomiska utvecklingar, men till en värdering om P/E 8,61 och EV/EBIT 7,5 bedöms mycket negativt redan vara inprisat. Långsiktigt tilltalas vi av Inwido!

InwidoAktietips

Dela med dig