Aktiespararna

Nagelbitare inför avgörande Fed-möte

Av Christoffer Ahnemark
30 juli 20192 min lästid
Under veckan kommer den amerikanska centralbanken med ett betydelsefullt räntebesked. Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark ger sin syn inför mötet.

En nervös väntan.

Så kan stämningen bäst beskrivas på kapitalmarknaden inför det avgörande räntebeskedet från den amerikanska centralbanken, Fed, imorgon onsdag klockan 20.00 svensk tid.

De flesta räknar med en räntesänkning på 25 punkter (0,25 procent), vilket skulle förflytta målintervallet för den amerikanska styrräntan till den nya nivån 2,00–2,25 procent.

I en relativ värld ligger styrräntan i USA väsentligt högre än dess motsvarighet i Europa och Japan, som båda är helt fast i noll- och minusränteträsket.

Även om den amerikanska ekonomin länge uppvisat sencyklisk styrka, skulle en räntesänkning i USA samtidigt markera ett definitivt slut på den höjningscykel som inleddes under 2015.

Det är om vi använder historien som guide, det vill säga.

Fed har aldrig bara sänkt en gång och sedan återupptagit höjningsfasen, utan tvärtom tenderar en räntesänkning att hänga ihop med en utdragen realekonomisk svaghet och fler räntesänkningar längre fram tills ekonomin stabiliseras.

Riktning och förändringstakt

På finansmarknaden är det både riktningen och förändringstakten som har betydelse. Knäckfrågan är om en ”one and done”-sänkning räcker för att blidka marknaden?

Sannolikt inte, även om det är precis det som flera Fed-ledamöter antytt i sina uttalanden.

Räntemarknaden väntar sig i sin tur en rad räntesänkningar kommande halvår och det gör även många på aktiemarknaden. Det är därmed upplagt för både besvikelser och turbulens.

Det tog en nära 20 procentig på S&P-500 nedgång för att den amerikanska centralbanken skulle byta fot i december i fjol. Vem blinkar först denna gång: Marknaden eller Fed?

Den som lever får se. Svaret får vi på onsdagskväll.

Nyckelfaktorer att bevaka

* Dollarn och dollarindexet DXY - bryter indexet till slut 100 på uppsidan efter räntemötet?
* Om dollarn bryter igenom 100, var fortsatt försiktig på tillväxtmarknaderna
* Vad säger Fed om den amerikanska konjunkturen?
* Vilken guidning ges gällande kommande räntebesked?

Marknadsnyheter

Dela med dig