Nalkas en konsolidering i lyxsektorn?
Kina oroar
Lyxbolagens nedgångar började i våras, då signaler om att den kinesiska ekonomin och framför allt den kinesiska konsumtionen blev svagare. I och med att Asien i allmänhet, men Kina i synnerhet, har varit drivande för flera av de europeiska lyxbolagens tillväxt de senaste åren såg marknadsaktörerna en väsentlig högre risk. Därmed började de att sälja av sina positioner.
Inte bara den asiatiska marknaden har hämmat lyxbolagen, utan det har även den europeiska och amerikanska. Fram till innestående års första halva har kunderna varit bolagen och dess produkter trogna, men sedan sommaren har denna trends brutits. Detta syntes tydligt i flera av bolagens trading updates för årets tredje kvartal, även om bolag såsom LVMH och Hermés hållit emot bra.
Befarat handelskrig påverkar
En svagare konsument i såväl Asien som Europa och USA är en utmaning nog så stor. En ännu större utmaning står man inför om handelskriget trappas upp. Både USA och EU har börjat införa tullar på kinesiska varor, såsom bilar, och Kina har inte varit sena med att svara. Bland annat höjdes för drygt två månader sedan tullarna för konjak och brandy som är producerade i Frankrike. Detta gjorde direkt avtryck på LVMH:s aktie. Bolagets segment ”Wine & Spirits” har nämligen länge ridit på den asiatiska befolkningens ökade smak för de mer luxuösa dryckerna.
Än så länge har inga fler ökade tariffer införts, men bland marknadsaktörerna finns en ökad oro för att även andra luxuösa varor kan adderas till listan. Skulle det ske kommer det göra tydliga avtryck hos alla lyxbolag, inte minst LVMH och Moncler där den asiatiska geografin står för mest omsättning.
LVMH och Moncler
Aktiernas nedgångar har lett till flera intressanta affärshändelser. I slutet av september kommunicerades att LVMH förvärvat 10% i Double R, den investeringsentitet som kontrolleras av Monclers vd, Remo Ruffini. Avtalet innebär att Double R köper ytterligare aktier i Moncler. På så sätt har LVMH gjort entré i det italienska lyxbolaget och givet att dess vd och storägare Bernard Arnault har en gedigen förvärvshistorik finns en möjlighet för att ägandet kan öka.
Man ska än så länge inte dra allt för stora växlar på händelsen, men det ska noteras att detta kan vara första etappen av flera i ett framtida samgående bolagen emellan.
Moncler och Burberry
När vi senast skrev om lyxbolagen lyfte vi fram brittiska Burberry som ”det svarta fåret”. Sedan dess har bolaget hunnit släppa sin rapport för det brutna räkenskapsårets första halvår och det var ingen munter läsning. Omsättningen sjönk med över 22%, från £1,396 miljoner till £1,086 miljoner, medan rörelseresultatet gick från en tidigare vinst om £223 miljoner till en förlust på £53 miljoner.
Trots det fick aktien ett positivt mottagande, vilket bottnade sig i att bolagets nya vd, Joshua Schulman, lyfte fram en ny strategi. Bland annat kritiserades hur koncernen har arbetat hittills, där man gått för långt ifrån sitt arv vilket har varit främmande för kunderna. Även prissättningen fick utstå kritik. Schulman menar att den tidigare ledningen har snedfördrivit produktutbudet för att enbart tilltala en viss och mycket väl bemedlad konsumentgrupp.
Kanske kommer den nya strategin att leda till att golgatavandringen avslutas, men frågan är om vi kommer få se facit. Enligt Miss Tweed, en specialiserad modesajt, ryktas det nämligen om att Moncler överväger att lägga ett bud, något som enligt samma rykten Bernard Arnault har ställt sig positiv till. Det ska dock bokföras att andra källor som Reuters har varit i kontakt med säger att något bud inte är aktuellt. Det kan mycket väl vara som så att Reuters källor har rätt, men det skulle inte tillhöra ovanligheterna med en rykteskarusell dels för, dels emot en förvärvsaffär. Det ligger framför allt i köparnas intresse att hålla allt i det tysta så länge som möjligt. Ingen rök utan eld?
Tapestry Inc. och Capri Holdings
Ytterligare en händelse på förvärvstemat är Tapsetry Inc. Det multinationella modeholdingbolaget lade sensommaren 2023 bud om $8,5 miljarder på Capri Holdings, som bland annat äger märket Michael Kors. Detta under förutsättningarna att amerikanska Federal Trade Commission (FTC) godkände förvärvet.
Den 25 oktober kom beskedet att myndigheten nekade parterna att genomföra affären med motiveringen att den skulle skada marknadskonkurrensen. Beslutet fick Capri Holdings aktie att falla 47 %, från drygt $41 till $22.
Örat mot rälsen
Det är i tider likt dessa, när en viss sektor möter utmaningar och en majoritet av sektorbolagen handlas ned, som de mer finansiellt starka och robusta koncernerna vädrar förvärvsluft. Moncler värderas just nu drygt tre gånger så mycket som Burberry och har en exceptionell finansiell ställning. Addera därtill nämnda Arnaults intåg så är det inte osannolikt att det finns en gnutta sanning i i förvärvsryktena.
Framöver är det bäst att ha örat mot rälsen, för sannolikheten för förvärv och sammangående har inte minskat, utan snarare ökat det senaste året.
LÄS MER: De svarta fåren bland lyxbolagen
LÄS MER: BOA sänker rekommendationerna för flera lyxbolag