Aktiespararna

Nasdaq Stockholm får sanktionsavgift på 100 miljoner kronor

Av Jessika Bouveng
19 juni 20241 min lästid
Daniel Barr, generaldirektör för Finansinspektionen.
Nasdaq Stockholm får en anmärkning och en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor av Finansinspektionen (FI) för överträdelser gällande regelverk. Det framgår av ett pressmeddelande under onsdagen.

FI har gått igenom om Nasdaq Stockholm i samband med fyra större bolagshändelser under åren 2021 och 2022 uppfyllt kraven på en effektiv handelsövervakning samt om börsen har rapporterat misstänkt insiderhandel som den ska.

Undersökningen har funnit brister som enligt FI har lett till att misstänkt insiderhandel varken har upptäckts eller anmälts.

”Handelsplatser ska följa de regelverk som finns för att förhindra, upptäcka och anmäla insiderhandel. Det handlar ytterst om förtroendet för finansmarknaden. Börsen har i de undersökta fallen inte genomfört någon närmare analys av handeln trots att det fanns omständigheter som motiverade en mer ingående granskning. Det visar på tydliga brister i börsens handelsövervakning”, säger Daniel Barr, generaldirektör för Finansinspektionen.

Vidare framgår det enligt pressmeddelandet att Nasdaq Stockholm vid två tillfällen under 2022 och 2023 har inlett handel med finansiella instrument på sin reglerade marknad utan att det fanns prospekt som var godkända, registrerade och offentliggjorda.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig