Aktiespararna

NCC backar på rapport - analytikern ser flera ljusglimtar

Av Jessika Bouveng
3 maj 20242 min lästid
NCC redovisade sämre siffror än väntat för det första kvartalet. Markus Henriksson, analytiker på ABG Sundal Collier, ser flera ljuspunkter för bolaget framöver.

Under fredagsmorgonen redovisade NCC siffror för det första kvartalet. Byggbolaget minskade både orderingången, omsättningen och resultatet och aktien har under dagen backat.

Markus Henriksson påpekar att kvartalet är säsongsmässigt ganska litet och inte särskilt viktigt om man tittar rent utifrån intjäning.

“Det man kan lyfta fram är väl att orderingången inom industri, alltså asfaltsverksamheten, var upp ganska markant och där kommer vi säkert att se uppjusterade estimat från konsensus. Affärsområdet har haft lite problem, framförallt under 2022, och sedan såg vi en återhämtning under 2023. Och nu ser vi en bra orderingång, så det är egentligen tagna asfaltsordrar”, säger Markus Henriksson till Aktiespararna.

Ränteläget har bottnat

I övrigt anser analytikern att infrastrukturmarknaden, ett större affärsområde, fortsätter att prestera. Däremot är det fortsatt tufft inom bygg där man ser färre ordrar. Byggandet är ned och det råder konkurrens och prispress.

Hur kan ränteläget komma att påverka längre fram?

“Generellt sett har vi varit igenom en botten. Om vi blickar framåt prisar marknaden in en räntesänkning om ett par dagar eller senare i juni i Sverige. Det kommer att påverka positivt att företag kommer att kunna våga trycka på investeringsknappen lite mer.”

Analytikern ser även att vi efter en botten på bostadsmarknaden kommer kunna blicka framåt mot ljusare dagar även där. Han tror även på lite mer stöd från finanspolitiken till bostadssektorn. Möjligtvis kan det komma redan med höstbudgeten eller senare nästa år.

LÄS MER: Rapportmiss för NCC - minskar orderingång

LÄS MER: Aktiestrategen: Här är fem småbolag att slå till på

Dela med dig