Aktiespararna

”Nedgång sannolikt inte starten på björnmarknad”

Av Nyhetsbyrån Direkt
29 oktober 20182 min lästid

Det är lönlöst att spekulera vad som lett till denna "röda oktober" på finansmarknaderna, men faktorer som stigande räntor, en tillväxt som nått zenit och indikationer på att spänningarna mellan USA och Kina tilltar har knappast hjälpt sentimentet.

Det skriver Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare vid PIMCO, i ett marknadsbrev.

Han skriver att det inte är hans jobb eller paradgren att prognostisera riktningen för världens börser, men det här är inte starten på en stor björnmarknad.

"Den här typen av volatilitet är normal i det här skedet i cykeln. Jag har också nämnt att det här kan visa sig vara en hälsosam korrektion som kan bidra till att öka livslängden för expansionen", skriver han.

PIMCO ser tydliga tecken på att den globala ekonomin har rört sig in i det sena skedet i konjunkturcykeln där tillväxten saktar ned, inflationen stiger och avkastningen bli mer volatil och spridd.

Han påpekar samtidigt att den sena delen av cykeln kan pågå länge innan den tar slut. Just nu befinner sig ekonomin i inledningen av den sena fasen.

Bland annat pekar modeller från PIMCO på att sannolikheten för en recession inom 12 månader är omkring 20-25 procent. Det enskilt bästa verktyget att förutspå en recession, spreaden mellan långa och korta amerikanska räntor, är långt ifrån att vända till negativ. En negativ spread mellan två- och tioåriga amerikanska statsobligationer brukar tolkas som ett tecken på att en recession väntar.

Joachim Fels pekar också på att Fed har en bit kvar innan Fed funds-räntan ligger över neutral nivå, en nivå som skulle tyda på en restriktiv penningpolitik. Fedchefen Jerome Powell sade så sent som den tredje oktober att den är "långt ifrån neutral".

"Det är förmodligen för tidigt att räkna med att Fed blinkar redan nu, men sannolikheten ökar för det om börserna fortsätter falla", skriver han.

Dela med dig