Aktiespararna

Nedslaget H&M lockar

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
31 augusti 20177 min lästid

Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (v 35)

Allmän reflektion

Ny vecka och nya möjligheter.

Det låter kanske något av en klyscha. Men faktum är att nya möjligheter uppstår på börsen och kapitalmarknaden varje dag. Att gräva fram dessa möjligheter är emellertid en annan femma.

Vi lägger mycket tid på att analysera marknaden, hitta köpvärda bolag och reflektera kring det ekonomiska läget ute i världen.

Makroekonomin är - som ni vet - i ett konstant föränderligt tillstånd och vi funderar ofta på hur den okonventionella stimulansvågen ska sluta.

Nya kaniner tycks trollas fram ur hatten av magikerna på centralbankerna – och vi slutar aldrig att förvånas av denna uppfinningsrikedom.

Vissa dagar är naturligtvis mer frustrerande än andra, men vid det här laget börjar vi att bli vana.

Säsongsmässigt svag period på börsen

Den senaste tidens nedgångar har inte gjort många sparare glada. Samtidigt är det viktigt att ha realistiska förväntningar på börsutvecklingen och inse att ogynnsamma kursrörelser är en del av livet.

Vi befinner oss dessutom i en säsongsmässigt svag period på börsen just nu. Att det är något speciellt med sensommaren och den begynnande hösten märks på flera sätt.

Augusti och september brukar historiskt vara svaga börsmånader.

Än så länge har augusti levererat i linje den dystra historiken och portföljen har skyddats med hjälp av den stora kassabehållningen.

Hur börsutvecklingen blir i september återstår att se, men vi skulle inte bli förvånade om det tillfälligt skakar till på marknaden.

Samtidigt har en hel del intressanta bolag kommit ned i pris och vi har svårt att motstå lockelsen att inte sjösätta delar av vår stora kassa.

Nu över till portföljen

H&M

  • Vi väljer att åter plocka in modejätten H&M i portföljen
  • Aktien har fortsatt sin svaga utveckling och rört sig mot nivån kring 200 kr
  • Historiskt har H&M-aktien vänt kring 200 kr och rört sig mot 220-230 kr
  • Vi förväntar oss en upprepning av denna kursrörelse
  • Själva affärsverksamheten är fortsatt tilltalande
  • Den senaste tidens dollarförsvagning gynnar bolaget som främst köper in i dollar och säljer i exempelvis euro
  • Värderingen är attraktiv relativt koncernens tillväxtmöjligheter
  • Baserat på rullande 12 månader handlas aktien till ett p/e-tal på 17,6 gånger medan p/s-talet ligger på 1,7 gånger. Vi finner det attraktivt givet rådande konsensusprognoser med en försäljnings- och vinsttillväxt omkring 10 procent de kommande tre åren.
  • Om utdelningsnivån upprätthålls är direktavkastningen 4,8 procent, vilket är en nivå som får anses som klart attraktiv i dagens ränteläge
  • Vår riktkurs är 225 kr med en tight stop-loss på 195 kr. Vi är medvetna om det negativa sentimentet i aktien främst hänförlig till frågetecknen kring framtida tillväxt. Att Goldman Sachs sänkt sin riktkurs till just 200 kronor senast idag spär på den redan negativa inställningen till aktien hos marknaden. Men då just 200-kronorsnivån verkar vara en cementerad botten ur ett tekniskt perspektiv ser vi risk/reward som intressant i nuläget. Det finns uppenbarligen väldigt många köpare redo att kliva in här på dessa nivåer. Skulle det förändras och aktien brakar under 200 med kraft kommer vi att avyttra innehavet.

Skanska

  • Vi väljer att ta en inledande position i byggbolaget Skanska
  • Aktien har fallit tillbaka på börsen efter en oväntad vinstvarning i spåren av nedskrivningar i USA och Storbritannien
  • Byggkonjunkturen är fortsatt exceptionellt stark i Sverige och Norden
  • Få på marknaden räknar dessutom med att USA:s president Donald Trump ska få igång sina infrastruktursatsningar, något som öppnar upp för positiva överraskningar framöver
  • Rent tekniskt är aktien översåld och en uppåt studs härifrån är inte osannolik
  • Värderingsmässigt värderas aktien till ett rullande p/e-tal på 14,5 gånger med en direktavkastning på höga 4,7 procent
  • Riktkursen sätts till 195 kr med en tajt stop-loss på 170 kr

Hartmann

Danska ägg- och fruktkartongsbolaget Brdr. Hartmann släppte sin rapport för det andra kvartalet i tisdags (29 augusti) och höll en telefonkonferens med analytiker igår (30 augusti).

Vi deltog på gårdagens telefonkonferens och ett antal frågetecken rätades ut under samtalet.

Resultatet i andra kvartalet var iögonfallande lågt och klart under våra prognoser. Avvikelsen förklaras av större orderförskjutningar till andra halvåret 2017 för Hartman Technology – koncernens teknikben.

I fjol begärde kunderna leverans under H1 2016, vilket således gör att jämförelsesiffrorna blir missvisande mot H1 2017. Under första halvåret i år har koncernen dessutom tagit ett antal uppstartskostnader förknippade med den nya fabriken i USA.

Samtidigt upprepade vd Ulrik Kolding Hartvig ledningens helårsprognos där intäkterna förväntas bli 2,2-2,3 miljarder danska kronor med en rörelsemarginal i spannet 11-12,5 procent.

För att infria prognosen behöver H2 2017 bli riktigt bra. En prognos är alltid en prognos och behäftad med osäkerhet, men vi ser i detta nu ingen anledning att misstro ledningens guidning.

Hur äggskandalen i Europa och återkommande utbrott av fågelinfluensa, påverkar marknaden är emellertid svårare att sia om. Hartmanns vd Ulrik poängterade att koncernen – än så länge – hade påverkats till en väldigt begränsad utsträckning av dessa händelser.

Om koncernen infriar helårsprognosen i det lägre intervallet av prognosen för 2017 – vilket är vårt grundscenario – handlas aktien till ett p/e-tal på omkring 14 gånger. Om allt går enligt plan nästa år, 2018, handlas aktien till ett p/e-tal på 10 gånger på nästa års vinst.

Givet vilken tillväxtpotential som finns i Nord- och Sydamerika för bolaget anser vi att det är en riktigt attraktiv värderingsnivå. Se bilder från presentationen nedan.

.

.

Vi befarar dock att det svaga första halvåret kan pressa aktien på kort sikt. Vi avvaktar därför med att öka eftersom vi tror att vi kan komma in billigare än dagens kursnivåer kring 360-370 danska kronor längre fram.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig