Aktiespararna

Nettosparandet i fonder accelererade under maj

Av Finwire/Redaktionen
11 juni 20241 min lästid
Nettosparandet i fonder steg till 38,8 miljarder kronor under maj, enligt Fondbolagens Förening.

Insättningarna var som under tidigare månader störst inom aktiefonder på 32,6 miljarder kronor, följt av hedgefonder och långa fonder med 6,9 respektive 6,5 miljarder kronor. Också korta räntefonder hade mindre inflöden på 0,5 miljarder kronor. Blandfonder fortsatte däremot att minska med -7,3 miljarder kronor.

”Nysparandet i fonder fick under maj viss draghjälp av den rekordstora insättningen av fondrabatter och arvsvinster inom premiepensionen. Nettoinsättningarna var dock mycket stora även med premiepensionen exkluderad. Fortsatt väljer de aktiva fondspararna i första hand aktiefonder och i synnerhet breda globalfonder”, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening.

Värdet av den totala fondförmögenheten ökade med 72 miljarder kronor under månaden till rekordhöga 7 740 miljarder kronor. Drygt 68 procent av den totala förmögenheten låg i aktiefonder.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig