Aktiespararna

New Wave-aktien: Höjda riktkurser och köpråd

Av Eric Emanuelsson
21 februari 20244 min lästid
Torsten Jansson är vd för New Wave. Ålandsbanken ser hög kurspotential i aktien efter bolagets kapitalmarknadsdag.
Under tisdagen höjde New Wave sina finansiella mål och nu höjer analyshuset Kepler Cheuvreux sin riktkurs för aktien samtidigt som Ålandsbanken konstaterar att man ser "en avsevärd kurspotential från nuvarande nivåer."

Under tisdagen höll New Wave kapitalmarknadsdag och då meddelade bolaget att man höjer sitt långsiktiga rörelsemarginalmål från 15 till 20%. Aktien studsade upp efter beskedet och under onsdagen kommer både analyshuset Kepler Cheuvreux och Ålandsbanken med positiva analyser.

Kepler höjer riktkursen på New Wave och upprepar köp

Kepler, som sköter Swedbanks aktieanalyser, skriver på bankens sajt Aktiellt att höjningen av rörelsemarginalmålet är mycket positivt.

"Därmed finns nu tre positiva drivkrafter på plats: omsättningstillväxt, ökad marginal och möjlig multipelexpansion. Vi höjer våra vinstestimat för åren 2024-26 med ytterligare 5-9 procent, höjer vår riktkurs från 125 till 135 kronor och upprepar köp", skriver man.

I dag kostar en aktie 118,56 kronor.

Kepler Cheuvreux skriver också att New Waves långsiktiga tillväxtutsikter, marginalförbättringar och starka balansräkning motiverar en högre multipel.

Strategen: New Wave förtjänar en uppvärdering

Detta är något som Swedbanks aktiestrateg, Robert Oldstrand, också sa till oss på Aktiespararna efter New Waves Q4-rapport, en rapport som gladde marknaden och skickade upp aktien rejält.

"Marknaden har tänkt att New Wave inte ska klara av att leverera när det blir sämre tider och därför har man inte velat värdera upp aktien, ungefär som Volvo som alltid är billig trots stark leverans. Medan till exempel Atlas Copco, ett bolag som marknaden anser alltid kommer att leverera oavsett konjunktur, för det mesta har en premievärdering. Och vi menar att New Wave har bevisat liknande egenskaper och därför borde aktien värderas upp så att normalläget är högre än p/e 10", sa han då.

Oldstrand var också inne på att New Waves vd, Torsten Jansson, signalerade optimism för 2024 i sitt vd-ord i rapporten.

"Bolaget kommer att fortsätta ta marknadsandelar och den starka balansräkningen öppnar upp för nya förvärv. Detaljhandeln kommer också att börja ta in mer varor för att bygga upp sina lager igen, vilket kan gynna New Wave de kommande kvartalen", berättade Oldstrand.

Under onsdagen kom även Ålandsbanken med en ny analys om New Wave, med den mycket positiva rubriken "New Wave - bättre och bättre dag för dag."

Ålandsbanken ser stor kurspotential i New Wave

Ålandsbanken skriver att man behåller sin positiva syn på bolaget efter kapitalmarknadsdagen.

"Enligt vår mening underbyggde bolaget de nya målen på ett bra sätt under kapitalmarknadsdagen vilket, över tid, bör ge förutsättningar för en positiv estimat- och multipeltrend".

Ålandsbanken konstaterar att New Wave-aktiens kursuppgång med cirka 5% under kapitalmarknadsdagen tyder på att ett starkare förtroende är på väg att etableras, något som gör att banken räknar med en positiv trend i estimaten framöver, även om kvartalen kan variera.

"New Wave handlas fortsatt till (mycket) attraktiva multiplar med ett P/E-tal på 13x och EV/EBIT under 10x på konsensusestimaten för 2024, och vi ser en avsevärd kurspotential från nuvarande nivåer. En solid balansräkning ger kapacitet för såväl investeringar i tillväxt som hyggliga återföringar till ägarna, vilket motiverar en positiv syn på aktien", skriver banken till sist.

Robert Andersson: Fin rapport

New Wave ingår också i Aktiespararnas Korta portfölj, som drivs av vår analytiker Robert Andersson.

Efter Q4-rapporten kommenterade Andersson bolagets siffror genom att säga att det var en fin rapport. Han fokuserade också på att Torsten Jansson i rapporten meddelade att marginalmålet kan komma att ses över - något som bolaget nu alltså gjort.

"Det fick investerare att känna ökad trygghet i att dagens marginalnivåer kan vara varaktiga", skrev Rober Andersson efter Q4-rapporten.

Efter Q4-rapporten valde även Danske Bank att höja riktkursen för New Wave till 150 kronor (115) och upprepade köp. DNB höjde riktkursen till 125 kronor (115) och upprepade köp.

LÄS MER: Strategen: New Wave förtjänar en uppvärdering efter Q4-rapporten

LÄS MER: New Wave rusar efter Q4-rapporten - Torsten Jansson ser positivt på kommande kvartal


New Wave GroupAktietipsMedia och analyshus

Dela med dig