Aktiespararna

Nordea: Börsen varken billig eller dyr

Av Göran Lind
31 maj 20231 min lästid
Nordea anser att börsen är varken dyr eller billig för tillfället. Det skriver man i sin senast uppdaterade marknadssyn.

”Ur ett historiskt perspektiv ser värderingen i aktiemarknaden ut att vara varken dyr eller billig, där snittvärderingen ligger i linje med hur det sett ut sedan 1988. I obligationsmarknaden är räntenivåerna något lägre för både USA och Tyskland, och detta trots den kraftiga ränteuppgången. Även från detta perspektiv ser värderingen i aktiemarknaden någorlunda rättvis ut”, skriver Nordea i sin uppdaterade marknadssyn.

Banken skriver att vinstutsikterna har förbättrats något på sistone efter en period med omfattande negativ revidering av vinstestimaten. Det kan möjligen indikera att börsen inte kommer falla tillbaka till den bottennotering som noterades hösten 2022.

”En botten för vinstestimaten indikerar att en botten i aktiemarknaden eventuellt nåddes i höstas och därmed nu ligger bakom oss. Utsikterna är dock fortsatt osäkra men givet att den makroekonomiska utvecklingen fortsätter att överraska positivt ser nuvarande vinstestimat något konservativa ut”, skriver Nordea.

I sin helhet håller dock Nordea fast vid sin neutrala allokeringsrekommendation mellan aktier och obligationer, motiverat utifrån osäkra makroekonomiska utsikter.

Dela med dig