Aktiespararna

Nordea: Fortsätt övervikta aktier

Av Elin Hanspers
30 november 20232 min lästid
Johan Larsson är chefsstrateg på Nordea.
Nordea fortsätter att rekommendera investerare att övervikta aktier på bekostnad av obligationer.

Det har varit en skakig börshöst, med geopolitisk oro och stigande obligationsräntor. Under november har dock börsen studsat tillbaka, noterar Nordea i sin senaste Marknadssyn.

”Mycket av avkastning som gick förlorad under nedgången har kommit tillbaka. Inflationen fortsätter att falla tillbaka och centralbankerna signalerar allt tydligare att sista räntehöjningen sannolikt ligger bakom oss. Stärkt av utvecklingen har marknaden börjat prisa in kommande räntesänkningar, och det så tidigt som nästa vår. Utvecklingen har lett till fallande obligationsräntor och när räntorna faller har aktiemarknaden studsat tillbaka”, skriver de.

Fokus på vinsttillväxt

Då uppmärksamheten kring inflation och räntor minskar menar Nordea att bolagens vinsttillväxt åter kommer hamna i fokus. De noterar att vinsttillväxten för globala aktier väntas återvända till mer normala förhållanden nästa år och att marknaden prisar in en vinsttillväxt kring 10%.

”Om tillväxten håller i sig är det också rimligt att förvänta sig att det finns goda förutsättningar för ytterligare vinsttillväxt”, skriver de och noterar att inte alla är lika övertygade om att recessionshotet är förbi, och det är också något som kan ha smugit sig in i nästa års vinstestimat. Dessutom sticker värderingen inte ut utan ligger kring sitt historiska snitt.

Positiv miljö för aktier

Med en fallande inflation, styrräntetopp, en tillväxt som håller i sig tecknas bilden av en miljö som borde vara positiv för aktier, menar banken.

” Vi fortsätter att rekommendera investerare att övervikta aktier på bekostnad av obligationer”, skriver de.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig