Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-27

Nordea: Tydlig inbromsning i kredittillväxten

wysiwyg_image

Det har skett en tydlig inbromsning i kredittillväxten i Sverige, vilket kan kopplas både till det skärpa amorteringskravet som infördes den 1 mars och till inbromsningen på bostadsmarknaden, med lägre priser och färre transaktioner.

Det säger Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström till Nyhetsbyrån Direkt som en kommentar till SCB:s statistik över hushållsutlåningen i juli.

"Statistiken bekräftar bilden av att det har skett en inbromsning i kredittillväxten sedan i våras. Det skärpta amorteringskravet som infördes i mars är en faktor, liksom inbromsningen på bostadsmarknaden som påbörjades för ett år sedan. Det är lägre priser och lägre aktivitet med färre transaktioner", säger han.

Totalt ökade utlåningen till hushållen med 6,2 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol, en nedväxling från 6,3 procent i juni.

Nordea tittar främst på den säsongsrensade förändringen i kronor månad till månad, där ökningstakten toppade redan vid årsskiftet 2015/2016.

"Sedan dess har det varit en svag trend nedåt som accentuerats markant de senaste månaderna. Det var varit en väldigt låg ökningstakt under juni-juli. Man får gå tillbaka till sommaren 2014 för att se så låga ökningar", säger Andreas Wallström.

Han säger vidare att eftersom det är en låg aktivitet på bostadsmarknaden under sommaren bör man invänta statistiken för augusti och september för att få en tydligare indikation på vart marknaden är på väg bör.

"Man får hålla ett öga i höst både på utbudet, som en del befarar kommer att öka mycket, och bostadspriserna", säger Andreas Wallström.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.