Aktiespararna

Nordeaanalytiker ser uppsida på 55% i småspararfavorit

Av Jessika Bouveng
29 november 20222 min lästid
Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea, ger för Dagens Industri sin prognos inför kommande börsår. Han lyfter även fyra aktier som han ser som vinnare.

”Det är ett bolag med jättestark marknadsposition”, säger han om spåspararfavoriten.

Martin Björsell spår att Stockholmsbörsen kommer att bottna först en bit in på nästa år. Han menar även att utsikterna för kommande år i sin helhet ser mycket bättre ut än vad de gjorde inför år 2022, enligt DI. Första halvåret kan komma att bli fortsatt dystert, men i sin helhet kan 2023 komma att bli mer optimistiskt. I sin prognos spår han även att börsen kommer att stänga det här året på minus 15-25 %, dvs på ungefär samma nivå som nu.

De aktier som stått emot bäst i år är mer defensiva aktier och så kallade värdebolag. Aktietipsen som Martin Björsell ger är Essity, Alfa Laval, Addtech och Evolution.

Hygienjätten Essity ser analytikern som tåligt i en lågkonjunktur som i framtiden kan se marginalförbättringar och som säljer produkter vi normalt köper oavsett ekonomiskt läge. Nordea har satt köp på aktien, enligt DI.

Nummer två på listan, Alfa Laval, ser Martin Björsell som ett bolag med intressant exponering mot strukturell tillväxt samt att det kännetecknas av hög och stabil lönsamhet över tid.

Tredje tipset är Addtech.

”Addtech har en extremt stark marknadsposition och nischer bestående av över hundra bolag som alla har en väldigt stark marknadsposition”, säger aktiemarknadsanalytikern till Dagens Industri.

Det sista köptipset ser analytikern i livekasinobolaget och småspararfavoriten Evolution. Nordea har en riktkurs på 1.625 kronor. Det motsvarar en uppsida på 55 % från dagens nivåer.

Dela med dig