Aktiespararna

Nordeas extrautdelning tynger börsen

Av Nyhetsbyrån Direkt
16 mars 20183 min lästid

Stockholmsbörsen inledde fredagen med lägre kurser efter viss svaghet på USA-marknaderna och i Asien. Flera konjunkturkänsliga bolag som Volvo och Sandvik backade. Klädföretaget MQ sjönk rejält efter en delårsrapport med svag försäljning och minusresultat.

En timme in i handeln var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,0 procent till 1.576, pressad av avskild utdelning i storbanken Nordea. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,0 miljarder kronor.

Efter torsdagens välbesökta årsstämma som klubbade Nordeas huvudkontorsflytt till Helsingfors avskildes utdelningen på 0:68 euro per aktie, motsvarande cirka 6:86 kronor. Nordea-aktien sjönk 7:20 kronor till 89:94 kronor. Nordea
har fått höjd rekommendation av Jyske Bank till köp.

Klädbolaget MQ rasade 18 procent efter att ha gått med förlust under perioden december-februari. Den jämförbara försäljningen sjönk med 10,9 procent. Samtidigt har det kalla vintervädret gjort det svårt att få igång försäljningen av vårsäsongens sortiment.

"Självklart är det så att ingen företagsledning i Sverige ser denna typ av siffror utan att agera. Men vi ska göra rätt saker och i rätt takt, och det kommer vi att göra grundligt och komma tillbaka innan vi presenterar det i detalj", besvarade MQ:s vd Christina Ståhl en fråga under rapportkonferensen om det är aktuellt att stänga butiker.

I skogssektorn höjde den finländska förpackningskoncernen Metsä Board under morgon sin resultatprognos för det första kvartalet. Bolaget uttalade sig bland annat positivt om marknadsutvecklingen. Bland de svenska företagen i
sektorn steg Stora Enso 1,3 procent medan Billerud Korsnäs klättrade 0,4 procent på den sura börsen.

Swedish Match gick starkast av bolagen inom OMXS30 med en uppgång på 1,2 procent till 374:60 kronor. Credit Suisse har höjt sin riktkurs från 260 till 300 kronor.

Ventilationsbolaget Systemair fortsatte ned 2,7 procent till 107 kronor efter torsdagens svaga bokslutsrapport som fick aktien att falla. Nordea har sänkt sin riktkurs från 155 till 146 kronor med upprepad köprekommendation.

Lammhults Design Groups steg 2,2 procent efter att ha fått en order värd 13 miljoner kronor.

Intrum har fått sänkt riktkurs av Danske Markets från 300 till 270 kronor med upprepad behållrekommendation. Aktien var ned 1,4 procent till 260 kronor.

Under eftermiddagen väntas USA-statistik över bostadsbyggande och industriproduktion samt Michigan konsumentförtroendeindex.

Dela med dig