Nordkorea får Stockholmsbörsen på rejält fall
Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid nedåt. Spänningarna mellan USA och Nordkorea, som har präglat veckan, fortsätter att ligga i fokus på marknaderna. Nedgången som är bred leddes av råvarurelaterade bolag samt verkstad.
Defensiva bolag klarade sig lindrigare undan och hade relativt sett bättre utveckling än index som helhet.
Efter 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,0 procent till nivån 1.540. Omsättningen låg då på cirka 5,6 miljarder kronor.
Stockholmsbörsen har under den senaste tiden pressats tillbaka. Sedan 12 juli är OMXS30 ned nästan 7 procent
Volatilitetsindexet VIX, även känt som skräckindex, steg kraftigt under torsdagskvällen. USA:s president Donald Trump sade på torsdagskvällen att hans varning om "eld och raseri" mot Nordkorea kanske inte varit tuff nog. Han tillade att om Nordkorea "gör något" så bör de vara "väldigt nervösa, för saker kommer hända som de aldrig trott var möjligt".
Oljepriset har rört sig nedåt. Lundin Petroleum var ned 2,4 procent, Africa Oil backade över 3 procent och Enquest tappade strax över 2 procent.
Guldpriset, som generellt betecknas som en säker hamn i tider av oro, har stärkts under de senaste dagarnas handel. På fredagen gick Lundin Gold mot strömmen och avancerade 8 procent.
Sämst utveckling bland storbolagen på OMXS30 hade Fingerprint med ett tapp på 3 procent. Aktien som har haft en tuff vecka har gått från nivåer över 40 kronor i början på veckan till nivåer runt 37 kronor.
Näst sämst utveckling hade råvarurelaterade SSAB med en nedgång på knappt 3 procent.
Ytterligare insynsköp har gjorts i Getinge sedan Mattias Perjos miljonköp. Den här gången är det chefen för Arjo, som har köpt aktier för lite drygt 0,4 miljoner kronor. Getinge backade endast 0,2 procent och klarade sig bättre än index.
Assa Abloy har sålt verksamheten inom dotterbolaget Advanide med en årlig omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor. Försäljningen motiveras med att den sålda halvledarverksamheten har begränsade synergier med övriga delar av Assa Abloy. Aktien sågs ned 0,5 procent.
Wallenstam, som kom med sin rapport under torsdagen, har fått en upprepad säljrekommendation av DNB. Aktien svarade med en tillbakagång på 4 procent.
Fuktkontrollbolaget CTT Systems ställdes ned drygt 2 procent. Nedgången raderades för en kort tid ut efter omkring en timmes handel, men handlas alltså återigen på nedsidan. CTT redovisade en nettoomsättning om 75 miljoner kronor för årets andra kvartal (68). Trots intäktsökningen var rörelseresultatet i stort oförändrat från förra årets andra kvartal om just under 14 miljoner kronor. Den svagare dollarn har påverkat och kommer att påverka bolagets siffror.
På makrofronten bjuder eftermiddagens USA-agenda på KPI-data för juli och därtill väntar två Fed-tal inför helgen.