Aktiespararna

Nordnet: Här är spararnas favoritaktier

Av Elin Hanspers
22 december 20232 min lästid
Inför det nya börsåret har Nordnet sammanfattat spararnas favoriter under 2023.

De fem mest nettoköpta aktierna hos Nordnet under 2023 är Investor, Handelsbanken, Nibe, SSAB och Volvo.

I en kommentar påpekar nätmäklarens sparekonom Frida Bratt att spararna under året som gått har kastats mellan hopp och förtvivlan och att inflation och räntor satt agendan för börshumöret.

”Tillväxtbolag och mindre bolag har pressats hårt i den börsmiljö vi haft under året, och spararna har i hög utsträckning vänt sig till verkstadsjättar som klarat sig betydligt bättre i år – några av dem har rentav slagit kursrekord nu i slutet av året”, skriver hon.

Dessutom har bank i viss mån gjort comeback i portföljerna. Handelsbanken, som alltså ligger på en andraplats över de mest köpta aktierna, har pressats av såväl bankoron i USA i början av året som exponeringen mot fastighetssektorn.

Spararna har även passat på att plocka upp nedpressade favoriter såsom Nibe under året.

Globalfonder lockar

Vad gäller fonder har spararna dragits till globalfonder. Att techjättarna gått start i AI-hajpen och den svaga kronan har gjort att globalfonderna gått starkt.

”Mot slutet av året, då en viss kronförstärkning tog vid, kunde vi dock se en ökad valutamedvetenhet hos spararna, som i högre utsträckning då valde att åter köpa svenskt. När det sedan stod klart att räntetoppen i USA tycks vara nådd ökade också intresset igen för räntekänsligt, och vi såg ökade köp i techfonder igen vid årets slut”, skriver Frida Bratt.

De fem mest nettoköpta fonderna under året var Nordnet Indexfond Sverige, Länsförsäkringar Global Index, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Nordnet Indexfond Teknologi, och Nordnet Indexfond Global.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig