Aktiespararna

Norsk kursraket kan ha mer bränsle

Av Cristofer Andersson
7 juli 20235 min lästid
Aktiespararnas Cristofer Andersson.

Säg ”Internet” och ”sökmotor” och du kommer högst sannolikt få svar där antingen Google Chrome, Microsoft Bing eller Mozilla Firefox ingår. Måhända kommer det vara någon som säger DuckDuckGo, men den icke-spårbara webbläsaren till trots är de tre förstnämnda de idag största och mest använda webbläsarna. De har länge setts som ostoppbara, men faktum är att en norsk konkurrent, Opera Limited, vunnit många marknadsandelar det senaste året – hur, varför och finns en fortsatt uppsida?

Drogs med i Nokias fall

För cirka tio år sedan, innan framför allt Apple, Alphabet och Samsung hade tagit över smartphonemarknaden för hårdvara (i.e. mobiltelefoner) var Microsoft och Nokia aktiva kombattanter. Nokia hade Opera som standardwebbläsare när telefonen Nokia X lanserades 2014. Nokia var som bekant chanslöst i kampen mot Apple, Samsung och sedermera Alphabet.

I och med att Nokia, men också Microsoft, kom att förlora kampen försvann även webbläsaren ur folks minnen. Emellertid gick bolaget, Opera Limited, bakom den inte under, utan fortsatte att slåss i det dolda.

2019 börsnoterades Opera. Sedan dess är aktien, med en hög volatilitet, upp 39 %, efter att ha rusat hela 191% sedan nyåret 2023. Varför?

Verksamheten

Opera Limited arbetar med design och utveckling av webbläsare för mobiltelefoner och datorer som gör det möjligt för Internetanvändare på global basis att upptäcka och få tillgång till digitalt innehåll.

Bolaget marknadsför sig med att deras webbläsare erbjuder en komplett webbupplevelse som användaren inte kan få av de standardiserade sådana, såsom Chrome, Safari och Edge, och det är just detta som gjort att aktien avancerat med stormsteg det senaste året. Bolaget har sitt huvudkontor i Norge, men aktien är noterad och handlas på amerikanska Nasdaq.

Nischad mot gaming och e-sport

Förutom att lyfta fram webbläsarens säkerhet lägger Opera Limited stort fokus på att nischa sig mot gaming- och e-sportsmarknaden. I Opera GX, som webbläsaren heter, kan användaren skräddarsy och ställa in sina personliga preferenser, såsom att minimera hur mycket av RAM-, CPU- och nätverkskraften som ska användas. Eftersom datorspel, framför allt AAA-spel, är mycket krävande vill spelare att så mycket datorkraft som möjligt ska användas till dem och inte till en webbläsare. Med Opera GX är detta möjligt och eventuellt lagg hålls på minimal nivå.

Webbläsaren har dessutom en integrerad panel för bland annat Twitch och Discord, två tjänster som många spelare nyttjar. Twitch ägs av Amazon och kan kortfattat beskrivas som ett YouTube, men med fokus på streamade spel. Spelare kan dels lägga upp egna streams, dels titta på när andra streamar och således vara passiva åskådare. Discord är en chattkanal, där brukare kan chatta, ha röst- och/eller videosamtal. Många spelare använder sig av denna tjänst under sina spelsessioner. Tjänsten är dock inte exklusiv för spelsektorn, utan alla kan använda den.

Det finns även andra funktioner, såsom spelkalendrar, en butik likt Apples App Store och Android App Store, en musiktjänst där användare kan integrera sin musik från Spotify, Apple music med flera samt en integrerad och gratis VPN-tjänst.

Kraftig vinsttillväxt

Som nämndes tidigare i artikeln har aktien stigit mycket, men med en hög volatilitet.
Bakom uppgången ligger flera faktum. Ett av dem är att bolaget under första kvartalet i år för nionde gången i rad ökade sin omsättning med 20% relativt motsvarande period motsvarande år. Vidare har rörelseresultatet vuxit med 172% sedan noteringen och beträffande det fria kassaflödet har det gått från 2019 års -41 miljoner dollar till 58,5 miljoner dollar 12 månader fram till och med Q1 2023. Än mer imponerande är det faktum att Opera har haft en negativ nettoskuld under hela sin tid som noterat och per kvartalsrapporten den 27 april är nuvarande negativa skuld relativt EBITDA -1,4. Till detta kan adderas att soliditeten är på dryga 91%.

Har tåget redan lämnat perrongen?

Efter en sådan explosiv utveckling blir den naturliga frågan om tåget redan lämnat perrongen. Med ett P/E på 45 och EV/EBIT 32 är nedsidan större än för ett år sedan. Dock växer bolaget snabbt och om värderingen delas med förväntad tillväxt är PEG-talet låga 0,24. Relativt tillväxten är värderingen således inte hög, men då ska det också till att bolaget levererar.

Den mer långsiktiga och riskvilliga investeraren kan kanske hitta något tilltalande i bolaget, medan den mer riskaverta bör vara avvaktande, då nedsidan är stor.

Aktieanalyser

Dela med dig