Aktiespararna

Flygbolaget vinstvarnar - aktien rasar tvåsiffrigt

Av Finwire/Redaktionen
4 juli 20242 min lästid
Norweigans aktie rasar efter bolaget vinstvarnat.
Norwegian ökade antalet passagerare med 11 procent till nära 2,25 miljoner i juni, jämfört med samma månad året innan. Månaden före var tillväxten 12 procent. I samband med trafiksiffrorna justerar Norwegian sin guidning för rörelseresultatet i år.

Mäts trafiken i betalda passagerarkilometer, RPK, ökade flygbolaget med 16 procent under månaden (16).

Kapaciteten, mätt som ASK, ökade med 18 procent i juni (19).

Kabinfaktorn uppgick till 84,4 procent i juni (82,0).

Inkluderat för Widerøe hade Norwegian-koncernen totalt nästan 2,6 miljoner passagerare under månaden.

"Jag är glad över den tvåsiffriga procentuella ökningen av passagerare för Norwegian jämfört med juni förra året, och över den goda passagerarutvecklingen som Widerøe har. Norwegian har haft en liten minskning av intäkt per passagerarkilometer och kabinfaktor som framför allt beror på en betydande kapacitetsökning på de längre flygningarna. Vi ser fram emot att flyga ett ökande antal kunder när de ska på sommarsemester i år", säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Sänker prognos

Norwegian räknar nu med ett rörelseresultat (ebit) för hela koncernen 2024 på mellan 2,1 och 2,6 miljarder norska kronor, inklusive Widerøe. Tidigare prognos var mellan 2,5 och 3,2 miljarder. Den sänkta prognosen uppges bero på framför allt fyra faktorer.

Aktien är runt lunchtid under torsdagen ned nära 16% på Oslobörsen.

"För det första, en svagare efterfrågan under andra kvartalet med en minskning av både kabinfaktor och yield (intäkt per passagerarkilometer) jämfört med förra året. För det andra, en lönejustering för piloter som blev högre än väntat till följd av nya kollektivavtal som ingicks det här kvartalet. Och för det tredje, försenade flygplansleveranser från Boeing som har tvingat bolaget att hyra in extern kapacitet motsvarande mellan ett och två plan under sommarsäsongen. Slutligen har den norska kronan varit svagare jämfört med den amerikanska dollarn", skriver Norwegian.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig