Aktiespararna

Note ökar omsättning men minskar vinsten

Av Finwire/Redaktionen
18 april 20242 min lästid
Notes rörelseresultat blev 91 miljoner kronor .
Kontraktstillverkaren Note ökade omsättningen men minskade vinsten i det första kvartalet.

Omsättningen för Note steg 0,4 procent till 1 055 miljoner kronor (1 051). Den organiska försäljningstillväxten var -4 procent.

"Detta var i linje med våra förväntningar och i det nedre spannet av den guidning som vi lämnade i vår Q4-rapport där vi förutsåg en försiktig inledning av 2024. Det svagare konjunkturläget som påverkade vår efterfrågan under andra halvåret 2023 har fortsatt haft en effekt på våra kunders aggregerade efterfrågan", uppger vd Johannes Lind-Widestam i rapporten.

Rörelseresultatet blev 91 miljoner kronor (112), med en rörelsemarginal på 8,6 procent (10,7).

Justerat rörelseresultat blev 93 miljoner kronor (107), med en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent (10,2).

"Vi ser det som positivt att vi stärkt vår rörelsemarginal från föregående kvartal men våra ambitioner för vår rörelsemarginal är klart högre än så. Att omsättningen kom in i det nedre spannet av vår guidning hade en väsentlig effekt på lönsamheten. Tillväxt ger lönsamhet och när den tillväxt som våra kunder signalerat och lagt orders för uteblir har det naturligen en påverkan. Vi har fabriker som planerat bemanning och resurser utifrån en nivå som inte uppnåtts till följd av ovanligt stora förskjutningar av kundorders", uppger Note-chefen.

Prognos för Q2

"Trots en försiktig inledning av året har vi lyckats stärka rörelsemarginalen jämfört med utgången av föregående år. Vi har högre ambitioner och tror fortsatt på en successiv förstärkning under året", uppger Johannes Lind-Widestam i rapporten.

Note lämnar också en prognos för andra kvartalet. Försäljningen förväntas uppgå till 1 025-1 075 miljoner kronor. Bolaget tror fortsatt på en successiv förstärkning under året och bedömer att omsättningen för helåret uppgår till 4,3-4,7 miljarder kronor och att rörelsemarginalen uppgår till 9,5-10,5 procent.

I samband med bokslutet spådde Note en försäljning om 4,5-4,8 miljarder kronor och en marginal om 10 procent.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig