Aktiespararna

Noteringschefens viktiga råd till sparare: ”Var långsiktig”

Av David Flatbacke-Karlsson
20 april 20184 min lästid

Utländska bolag är en ny form av spännande inslag på Stockholmsbörsen.
Men som investerare gäller det att vara medveten om riskerna.
– Tänk till och gör din egen analys, säger Nasdaqs europeiska noteringschef Adam Kostyal.

Svenska aktiesparare har sedan länge kunnat investera i bolag med huvudsäte i Norge och Finland på hemmaplan.

Nu har intresset för Stockholmsbörsen sträckt sig utanför Nordens gränser – irländska mjukvarubolaget Zutec är senast i raden att välja marknadsplatsen i Sverige för att notera sina aktier.

– Vårt ekonomiska ekosystem är uppskattat, säger Adam Kostyal, noteringschef vid Nasdaq.

Stockholmsbörsen är sedan länge ett populärt alternativ för bolag från bland annat Danmark och Finland när det kommer till att gå till aktiemarknaden för att inbringa kapital.

Men på senare tid går det också att se att icke nordiska bolag väljer Sveriges huvudstad som ställe att lista sina aktier på.

– Vi ser ett trendbrott. Det är väldigt roligt att bolagen vill komma hit, säger Adam Kostyal, noteringschef vid Nasdaq, till Aktiespararen.

Vad får bolagen att gå till Stockholmsbörsen?

– Bolagen gillar vårt ekonomiska ekosystem och småspararnas stora intresse. Här finns investerare som är villiga att investera i mindre tillväxtbolag. Folk är aktiva och vill stötta den här typen av bolag.

Irländska mjukvarubolaget Zutec är ett rykande, färskt tillskott som tagit plats på First North-listan.

– Det är där som de flesta bolagen börjar. Det ska bli spännande att se hur det går för Zutec, understryker Adam Kostyal.

Det finns även en aktör från Israel på First North. Kasinobolaget Aspire Global, som även har en koppling till Malta, kan komma att följas av fler kollegor från landet.

– Det kan även bli som så att det kommer hit fler bolag från Irland. Andra länder har fått upp ögonen för Stockholm och vårt starka klimat för börsnoteringar. Vi har noteringar som kommer att sätta Sverige på världskartan framöver, säger Adam Kostyal.

Viktigt att hålla koll

Adam Kostyal betonar att det görs ett gediget jobb från Nasdaqs sida innan ett bolag, oavsett om det är hemmahörande innanför eller utanför Sveriges gränser, släpps in på börsen.

– Vi ställer stora krav och alla bolag genomgår samma omfattande noteringsprocess innan de eventuellt blir godkända. De ska vara välskötta och följa reglerna.

Det är inte ovanligt att bolagen visar upp en svag kursutveckling den första tiden. Aspire Global, som kom till Stockholm i somras, är ned omkring 11 procent sedan noteringen. Zutec har också backat i inledningen.

Adam Kostyal anser att det är av stor betydelse att spararna är medvetna om risken som finns i att investera i den här typen av aktier.

– Det är ett måste att tänka på att det här är tillväxtbolag i en tidig fas. Många tjänar inte pengar än och har kanske inte någon färdig produkt. Det gäller inte minst för läkemedelsbolagen, säger noteringschefen.

Hur ska sparare, utöver att vara bekväma med risken, agera när det handlar om sådana här bolag?

– Var vaksam och se till att så att de är transparenta. Det är viktigt att göra sin egen analys, bilda sig en egen uppfattning och vara långsiktig. Det här är tillväxtbolag och behöver därför ses som investeringsobjekt som utvärderas över lång tid, säger Adam Kostyal.

Dela med dig