Aktiespararna

Novo Nordisks konkurrent får grönt ljus

Av Eric Emanuelsson
9 november 20231 min lästid
Novo Nordisk konkurrent Eli Lilly växlar nu upp. .Foto: Shutterstock
Nu står det klart att Novo Nordisks konkurrent Eli Lilly kommer att få ut sitt preparat mot fetma i USA - efter att amerikanska FDA godkände preparatet. Produkten kommer att heta Zepbound och säljas 20% billigare än Novo Nordisks Wegovy. "Med den efterfrågan vi ser på marknaden för fetmabehandling finns det rimligen plats för båda läkemedlen", säger en analytiker på danska banken Sydbank.

Amerikanska FDA godkände på onsdagen Eli Lillys preparat Tirzepatid mot fetma. Läkemedlet kommer att bli en direkt konkurrent till danska jätten Novo Nordisks produkt Wegovy och prissätts cirka 20% lägre.

Beskedet från FDA var väntat och Eli Lillys preparat, som kommer att heta Zepbound, förväntas bli tillgängligt i USA innan årsskiftet 2023-2024.

Finns plats för båda

Analytikern Søren Løntoft Hansen, som arbetar på den danska banken Sydbank, sa till den amerikanska ekonomisajten Marketwire under onsdagen han inte är särskilt orolig för efterfrågan när konkurrensen ökar.

”Jag menar att med en efterfrågan vi ser på marknaden för fetmabehandling finns det rimligen plats på marknaden för båda fetmaläkemedlen", säger han.

Ingen större effekt på Novo Nordisks kurs

Ålandsbanken, som har en positiv inställning till Novo Nordisk-aktien, skrev under torsdagsmorgonen att de inte bedömer att nyheten ska ge någon större effekt på Novo Nordisks aktiekurs under dagen.

Hittills har de fått rätt, då den danska jätten endast är minus 1,66% i öppningshandeln på Köpenhamnsbörsen.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig