Aktiespararna

”Nu eller aldrig-situation för H&M”

Av Redaktionen
9 februari 20182 min lästid

Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, i Financial Times inför H&M:s kapitalmarknadsdag.
– Nästan en nu eller aldrig-situation för H&M:s ledning att återfå förtroendet, säger han.

Financial Times uppmärksammar i dag H&M:s kapitalmarknadsdag i en stor artikel där bland andra Karl-Johan Persson, koncernchef för H&M, och Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, uttalar sig.

– Det är nästan en nu eller aldrig-situation för ledningen att återfå förtroendet från aktieägare på marknaden, säger Joacim Olsson, med anledning av kapitalmarknadsdagen på onsdag, till FT.com (http://ft.com/).

H&M har övergett sitt långsiktiga mål om en försäljningsökning på 10 till 15 procent per år – och som i fjol landade på 3 procent, konstaterar den brittiska affärstidningen.

Erkänner misstag

I intervjun medger Karl-Johan Persson att det skett misstag.

– Shoppingupplevelsen i de fysiska butikerna har inte förbättrats tillräckligt.

Det finns också ett tryck från investerare efter mer information om utvecklingen för försäljningen i digitala kanaler, enligt FT.com (http://ft.com/).

– Vi förväntar oss ny och fördjupad information om onlineaffären och utvecklingen av den digitala transformationen. En viktig faktor (för att återfå förtroendet) är att Karl-Johan Persson presenterar en gedigen och konkret guidning, inklusive risker och hinder, säger Joacim Olsson till Financial Times Nordenkorrespondent Richard Milne.

Karl-Johan Persson ser kapitalmarknadsdagen som ett bra tillfälle att prata om framtiden och vilka åtgärder som bolaget tar.

– Världen förändras snabbt. Vi förstår att det finns många frågor, säger han.

"Problemet är att han inte riskerar att få sparken"

En anonym toppinvesterare i H&M ifrågasätter i FT om Karl-Johan Persson är rätt person att leda H&M ur krisen.

– Problemet är att han inte riskerar att få sparken, säger investeraren.

Men Karl-Johan Persson säger att han känner ett stöd från både kolleger och styrelsen.

– Jag är väldigt motiverad. Jag får frågor om hur jag känner och om jag ska sluta. Jag känner att jag har stöd från styrelsen och kollegor. Vi vet vad vi ska göra. Vi har bara inte verkställt besluten tillräckligt bra, säger Karl-Johan Persson till FT.com


Dela med dig