Aktiespararna

Ny blankarattack mot pressade storbolaget: ”Förstår inte”

Av David Flatbacke-Karlsson
25 mars 20202 min lästid
Exponeringen mot Sydeuropa oroar enormt. Intrums aktie har mer än halverats i värde. Nu har hedgefonden Muddy Waters tagit en position i börsens mest blankade bolag. – Det sätter ännu mer press, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

Coronavirusets ökade slagkraft och orsakade skada och lidande har fått Stockholmsbörsen att rasa den senaste månaden.

Kredithanteringsbolaget Intrum har fått storstryk. Aktien är ned hela 58 procent sedan årsskiftet.

Marknaden räds Intrums stora exponering mot Sydeuropa och inte minst Italien och Spanien. Länderna är hårdast drabbat av coronaviruset i Europa sett till antal insjuknade och dödsfall och har båda stängt ned mer eller mindre all verksamhet på obestämd tid.

LÄS MER HÄR: Vd om blankarattackerna: "Skapa långsiktigt värde" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/vd-om-blankarattackerna-skapa-langsiktigt-varde)

Aktien var ordentligt blankad redan innan viruskrisen. Efter att hedgefonden Muddy Waters tagit en position om 0,5 procent av kapitalet tillhör nu 11,5 procent av kapitalet blankare. Det gör Intrum toppar listan över blankade aktier, enligt insidevoice.se.

– Blankarna har tagit fasta på situationen och sänkt kursen ytterligare. Jag förstår inte hur lagstiftare i Sverige och Europa fortfarande kan tillåta extremblankningen av till exempel Intrum i ett läge som det här, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark, och fortsätter:

– Aktien är redan sårbar och den ökade blankningen adderar mer press i kursfallet.

MISSA INTE: Lång intervju med Intrums vd Mikael Ericson i Aktiespararen: "Tycker inte om enkla mål" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/tycker-inte-om-enkla-mal)

Att blanka en aktie innebär att spekulera i nedgång genom att låna aktier och sedan sälja med förhoppningen om att köpa tillbaka till en lägre kurs.

Ser möjligheter

Christoffer Ahnemark konstaterar att aktien har kollapsat och att Intrum handlas långt under eget kapital.

– Rabatten är intressant, även om marknaden är livrädd för bolagets stora exponering mot Sydeuropa. Intrum har en nettoskuld på cirka 50 miljarder kronor och prissättningen av stamaktien indikerar att marknaden tror att bolaget ska gå under.

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen står Intrum i cirka 120 kronor. Det går att jämföra med de ungefärliga 270 kronor som kursen stod i för cirka en månad sedan.

Dela med dig