Aktiespararna

Ny miljonärsskatt: ”Oklart vad som ska beskattas”

31 maj 20212 min lästid
Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
Socialdemokraterna föreslår en miljonärsskatt för att minska klyftorna i samhället. Finansministern Magdalena Andersson motiverar det i en debattartikel i DN.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tror att det främst handlar om att väcka valarbetare till liv och begränsa flöden till Vänstern.

– Snarare det än ett seriöst menat förslag som man söker parlamentarisk majoritet för, inget tyder på att det finns majoritet för en typ av återinförd förmögenhetsskatt.

Oklart vad som ska beskattas

I debattartikeln skriver en arbetsgrupp med Magdalena Andersson i spetsen: ”Vi vill beskatta de rikaste med en miljonärsskatt”.

Joacim Olsson menar att det är otydligt vad det är som ska beskattas och att det kan få negativa konsekvenser.

– Det finns en uppenbar risk för snedvridande effekter om vissa tillgångar inkluderas och andra exkluderas, vilket kan påverka ekonomins funktionssätt negativt.

Skattebefria lägre belopp

Att risker som entreprenörer och investerare tar belönas är inget problem och det är något som bör främjas snarare än motverkas med högre skatter, Joacim Olsson fortsätter.

– Däremot är det ett problem att för få har ett kapital att investera. Mer rimligt än en ny skatt är att skattebefria de första 100 000 kronorna på ISK-konton och att sänka skatterna på arbete så att ökad sparkvot underlättas.

– Oavsett upplägg så är det självklart att ökade skatter på kapital har negativ inverkan på investeringsklimatet i stort, det motverkar tillgången på riskvilligt kapital och försvårar på så sätt förutsättningarna för nya och mindre företag att växa och bidra till framtida välfärd.

Ökad osäkerhet

Det finns andra faktorer som oroar marknaden i stundande pandemi och därför kan tidpunkten för föreslagna skattehöjningar ifrågasättas.

– Bara prat om högre skatter från regeringspartiet skapar ökad osäkerhet inför framtiden och är därför negativt för investeringsklimatet i en tid då det finns många andra osäkra faktorer, som exempelvis eventuella räntehöjningar och nya virusmutationer, avslutar Joacim Olsson.

Marknadsnyheter

Dela med dig