Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-27

Ny sparplattform med rekordlåga avgifter: ”Tar endast betalt om vi tillför värde”

wysiwyg_image

Den 12 november i år lanserade SAVR sin nya fondplattform. Med rekordlåga avgifter hoppas de kunna konkurrera med Avanza och Nordnet.
I en intervju med bolagets vd Daniel Aarenstrup framkommer SAVR:s plan inför framtiden och deras syn på den hårda konkurrensen.
– Vi vill bygga en öppen fri fondplattform där vem som helst kan flytta in och betala så låga avgifter som möjligt, säger Aarenstrup.

Plattformen utlovar avgifter som är upp till 50 procent billigare än resten av marknaden. Något som enkelt väcker frågor om hur de försörjer sin verksamhet.

– Vi sänker de årliga avgifterna på ditt kapital så långt vi kan, vi gör ingen vinst på vår låga plattformsavgift och vi har ingen ambition att ändra på det. Vi tar endast betalt ifall vi tillför något ytterligare värde till investeraren, inte bara för att du äger dina fonder hos oss.

LÄS MER: Återköper egna aktier och höjer utdelning

I relation till många andra plattformar så saknar SAVR en del värdepapper. Aktier och obligationer är några få spartyper som folk eftersöker.

Med en frånvaro av dessa alternativ kan många potentiella kunder skrämmas bort.

– Man kan aldrig säga aldrig, det är mycket möjligt att vi kommer expandera till andra tillgångar. Översiktligt har vi mycket kvar att göra med fonder, vi vill göra den bästa fondplattformen. Kapitalförsäkringar eller tjänstepension ligger närmast.

LÄS MER: Offensiva mål för spelbolaget

Det är inte ofta ett bolag intågar på marknaden med ett lika våghalsigt koncept som SAVR. Det är en strategi vi egentligen inte har sett tidigare.

Med en sådan okonventionell och händelserik start kan man undra vilken effekt företaget kommer ha på marknaden på sikt.

– Ingen har tidigare konkurrerat med avgifterna på det här viset, plattformar har tagit samma avgifter för samma fonder. Att vi går ut och gör en drastisk sänkning kommer få många att se över sina placeringar. Vi erbjuder exempelvis lägre avgifter för vissa storbankers fonder än bankerna gör själva.

LÄS MER: En billig aktietrio inför jul​​​​​​​

Plattformen hoppas vinna över kunder med de låga avgifterna. Rent specifikt tror Aarenstrup att nya kunder kommer komma in i två olika vågor.

– I den första fasen ser vi lite mer sofistikerade kunder med förståelse för hur marknaden fungerar. De kommer in nu och de är inte svåra att vinna över för de ser värdet själva. I fas två kommer vi vara ett fullgott alternativ till Avanza och Nordnet och då hoppas vi se medelinvesteraren rulla in.

SAVR:s syn på konkurrenterna kan också tolkas som väldigt intressant. Daniel Aarenstrup uttalar sig om detta.

– Det är intressant att Avanza och Nordet har gått ut och kommenterat att deras app eller produkt är bättre och att det därför rättfärdigar deras höga avgifter, det är en väldigt kortsiktig syn, SAVR är ett ungt bolag och vi har tid att komma ikapp på den delen. En bättre app kan vara absolut vara värd att betala för men procentuellt på ditt kapital år efter så kan det bli väldigt dyrt, säger han.

LÄS MER: Börsens mest blankade aktier​​​​​​​

Författare Emil Kahi