Aktiespararna

Ny statistik: Bopriserna fortsätter öka

Av Finwire/Redaktionen
8 mars 20232 min lästid
Expert: "Någon större effekt av Riksbankens senaste höjning går inte att se"

Priserna på bostadsrätter ökade 1 procent medan villapriserna var oförändrade i februari. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -11 procent medan villorna ligger på -13 procent. I januari var årstakterna -10 respektive -12 procent.

Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

På bostadsrättsmarknaden sticker Göteborg ut denna gång med en rekyl uppåt med 2 procent jämfört med förra månadens -1 procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

"Priserna i centrala Stockholm ökade med 1 procent medan de var oförändrade i centrala Malmö. I samtliga storstadsområden ökade priserna med 1 procent. På årsbasis varierar nedgångarna från -9 procent, vilket gäller Malmöområdet, till -14 procent i Storgöteborg", säger Per-Arne Sandegren vidare.

På villamarknaden ökade priserna med 1 procent i Storgöteborg och Stormalmö, medan de var
oförändrade i Storstockholm. På årsbasis har priserna minskat mellan 14 procent och 16 procent för storstadsområdena.

"För första gången sedan april 2022 konstaterar vi en positiv månadssiffra för bostadsrätter på
riksnivå. Det är inte ovanligt att året inleds med uppgångar, och det återstår att se ifall vi närmat oss en mer balanserad bostadsmarknad. Ännu är dock antalet bostadsförsäljningar fortsatt lågt. Under februari såldes 8.100 bostadsrätter och 3 200 villor, vilket är -25 procent respektive -20 procent färre försäljningar jämfört med samma månad förra året", avslutar Per-Arne Sandegren.

Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, kommenterar:

"Trots ett stort utbud steg bostadsrättspriserna medan villapriserna var oförändrade. Någon större effekt av Riksbankens senaste höjning går inte att se. Köpare i dagens marknad begränsas av stigande räntor, men gynnas samtidigt av ett stort utbud och lägre priser".

Marknadsnyheter

Dela med dig