Aktiespararna

”Ny vd tar steg för förbättringar i Skanska”

Av Redaktionen
18 januari 20182 min lästid

Det är tydligt att Skanskas nya vd tar stora steg för att förbättra vinsten framåt i tiden.

Det skriver SEB i en analysuppdatering och upprepar köp samt anger en riktkurs om 199 kronor.

"Den nye vd:n, Anders Danielsson, rört sig snabbt för att städa upp i underpresterande verksamheter och för att bygga om i ledningsgruppen. Utöver att ersätta finanschefen kommer tre andra ledningsmedlemmar att lämna", skriver SEB.

Storbankens estimat för justerad vinst per aktie under innevarande år (2018) dras ned 5 procent medan prognosen för nästa års vinst hålls oförändrad.

Att Skanska i samband med sin vinstvarning meddelade att utdelningen för 2017 blir 8:25 kronor utgör visst skydd på nedsidan för Skanskaaktien, anser SEB.

Även Danske ser direktavkastningen på drygt 5 procent som stödjande tillsammans med en låg värdering strax under 10 i EV/Ebit för 2018 års förväntade rörelseresultat. Även Danske upprepar köp med neddragen riktkurs till 201 kronor (215) medan estimaten för 2018 och 2019 dras ned 11 respektive 4 procent.

"Vi anser fortfarande att inflektionspunkten i Skanska kommer att komma, om än något längre fram än vad vi tidigare räknat med", för den danska storbanken fram i ett marknadsbrev.

Kepler Cheuvreux betonar att engångskostnaderna kommer att resultera i bättre utveckling (kostnadsbesparingar och avslutande av underpresterande enheter). Riktkursen sänks till 203 kronor men även Kepler upprepar köp för aktien.

Kepler Cheuvreux tror inte på "några stora förändringar i konsensusestimaten för 2018". Nordea är inne på liknande bana och för i ett marknadsbrev fram att de endast har gjort "mindre nedåtjusteringar" i estimaten efter vinstvarningen.

Nordea upprepar däremot behåll med motiveringen att "Skanska värderas till en premie mot sektorn".

Uppsidan är begränsad för närvarande, även om aktien fortfarande erbjuder en solid direktavkastning, heter det.

Efter onsdagens kurstapp om drygt 8 procent återhämtar sig Skanskaaktien på torsdagen. Aktien var upp nära 3 procent vid lunchtid till en nivå något över 163 kronor.


Dela med dig