Aktiespararna

Ny verkstadsjätte blir av med köpstämpeln

Av Eric Emanuelsson
11 januari 20233 min lästid
Handelsbanken sänker sin korta rekommendation för verkstadsjätten Atlas Copco från Köp till Behåll. Banken sänker också sin långsiktiga prognos för bolaget Addnode från Outperform till Market perform, men upprepar köpstämpeln på kort sikt.

Som vi på Aktiespararna har varit inne på tidigare, så har verkstadsjättarna gått oerhört starkt på Stockholmsbörsen sedan oktober förra året.

I snitt pratar vi om en uppgång på mellan 25 och 30%.

Detta fick bland annat våra analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson att sälja av innehavet i Atlas Copco i Korta Portföljen (https://www.aktiespararna.se/tags/korta-portfoljen), då de tyckte att uppsidan för aktien inom den närmsta tiden var begränsad.

Carl-Henrik Söderberg förklarade att de har fortsatt bevakning på aktien och om den kommer ner under 100 kronor igen, så är det mycket möjligt att duon tar in den i portföljen igen.

I dag kostar en Atlas Copco-aktie 116 kronor.

Handelsbanken sänker sina rekar för verkstadsjättarna

I går valde Handelsbanken att sänka sin rekommendation för Sandvik (https://www.aktiespararna.se/nyheter/banken-ta-hem-vinst-i-smaspararfavoriten)och rekommenderade aktieägare att ”ta hem lite vinst”, efter bolagets starka kursresa.

Nu väljer banken att också sänka sin korta rekommendation för Atlas Copco från Köp till Behåll.

”Kursuppgången sedan oktober är 30 procent, vilket innebär att Atlas Copco inte längre går att få till en fyndvärdering. I kombination med utsikter för en svagare konjunktur får det oss att sänka vår korta rekommendation”, skriver man i en färsk analys.

Dock så upprepar man sin långsiktiga syn på aktien med en rekommendationen Outperform på 3 års sikt.

”I det långa perspektivet bedömer vi att aktien har mer att ge. Atlas är ett kvalitetsbolag som växer snabbare än konkurrenter och står stabilare i sämre tider. En premievärdering är därför motiverad”, skriver banken.

Addnode - köp på tre månaders sikt

Vidare så upprepar banken sin köp-rekommendation på kort sikt för bolaget Addnode.

”Vi räknar med att Addnode kommer att presentera en solid rapport för det fjärde kvartalet den 3/2. Vi bedömer att fortsatt styrka på den amerikanska marknaden, samt förnyade licenser, kan kompensera för minskad aktivitet i Europa”, skriver man.

Aktien har också gått upp närmare 30% på tre månader, och det gör att banken dock väljer att sänka sin långsiktiga rekommendation från Outperform till Market Perform.

”Drivet av starka trender inom digitalisering och potential till ytterligare förvärv (med hjälp av starka kassaflöden och en låg skuldsättning) bedömer vi dock att utsikterna för Addnode är fortsatt ljusa”.

Aktietips

Dela med dig