Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-17

Nya generationen Wallenberg

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 10 2019

Genom att följa sina intressen, utbilda sig och få rätt sorts erfarenhet finns det vägar in i sfären för alla i den sjätte generationen.

Generationsskiftet inom familjen Wallenberg påbörjades med små steg redan 2016. Då valdes sju familjemedlemmar i 30-årsåldern in som suppleanter i stiftelsernas styrelser. I maj och juni i år har man tagit nästa steg då två familjemedlemmar har valts till ordinarie ledamöter efter några års erfarenhet som suppleanter.

Den 34-åriga Stéphanie Gandet, som är jurist inom miljörätt och har egen advokatbyrå i Lyon, har valts till ordinarie ledamot i styrelsen för Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse. Hon är dotter till Jacob och Peter Wallenbergs syster, Andrea Gandet, och barnbarn till Peter Wallenberg Sr.

Den 30-åriga Martina Wallenberg, som arbetar på SEB och utsågs till chef för verksamheten Open Banking i våras, har valts till ordinarie ledamot i styrelsen för Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Hon är dotter till Axel Wallenberg, bror till Marcus Wallenberg.

Att bli vald till ordinarie ledamot i Wallenbergs stiftelser ska inte ses som nästa steg i karriären inom Wallenbergsfären, utan det är en naturlig del av en långsiktig läroprocess där man växer med uppgiften.

Den dag någon från sjätte generationen blir vald till ordförande i den viktiga stiftelsen Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kan vi räkna med att det får betydelse för successionen. Men det är något helt annat.

I år har också två yngre familjemedlemmar i sjätte generationen gjort entré i styrelserna. Fred Wallenberg valdes till suppleant i Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse. Han är son till Marcus Wallenberg. Och Jacob Wallenberg Jr valdes till suppleant i Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Han är son till Jacob Wallenberg. Peter Wallenberg Jrs dotter är bara sju år och får stå på tillväxt ett bra tag till.

Fyra ytterligare familjemedlemmar ur sjätte generationen är nominerade och står på tur för inval som suppleanter i stiftelsestyrelserna under våren och hösten.

Med sommarens förändringar och höstens nomineringar har 14 av de 31 arvtagarna i sjätte generationen fått platser i stiftelsernas styrelser. Men det går inte att säga om någon av dessa får mer ledande positioner inom Wallenbergsfären med tiden. Det finns ingen sådan urvalsprocess, enligt Peter Wallenberg Jr. Till sist kommer det i stället att handla om vem eller vilka som är tillräckligt intresserade, har passion och den förmåga och erfarenhet som krävs för att ta över, menar han.

I och med att stiftelserna väljer styrelsens ordinarie ledamöter och suppleanter inom sig har familjemedlemmarna i sjätte generationen en god chans att bli valda till stiftelsernas styrelser med tiden om de sköter sina kort rätt och bidrar på ett bra sätt.

I bolagsstyrelserna är det något helt annat som gäller. Ett tungt ägande i börsbolag, noterade bolag och onoterade företag kan innebära ett visst inflytande, men här är det valberedningarna och ägarna som styr invalet. Inte styrelseledamöterna.

Den bredd som familjemedlemmarna i nästa generation har när det gäller utbildning och yrke är intressant för familjen Wallenbergs framtid. Särskilt när det gäller de olika stiftelserna. Erfarenheten av industri och ägarfrågor är dock än så länge liten. Det har förstås med åldern att göra, men just det kan bli familjen Wallenbergs verkliga utmaning om ett tiotal år när det äldre gardet lämnat verksamheten bakom sig. Det gör att det här är Sveriges viktigaste generationsväxling.

FAKTA

Sjätte generationen Wallenberg

Suppleanter och ordinarie ledamöter i Wallenbergstiftelsernas styrelser i oktober 2019

Stéphanie Gandet, Lyon, född 1985. Ordinarie ledamot i Marianne och Marcus Wallen­bergs Stiftelse. Jurist inom miljörätt med egen advokatbyrå i Lyon.

Emma Pilkington, London, född 1985. Suppleant i Ekon. dr Peter Wallenbergs Stiftelse för Ekonomi och Teknik.

Philippe Gandet, Stockholm, född 1986. Ordinarie ledamot i Konung Carl XVI Gustafs Stiftelse för forskning och utbildning, Drottning Silvias Stiftelse för Forskning och Utbildning samt Kronprinsessan Victorias Stiftelse för Vetenskaplig Forskning och Utbildning (samma styrelse för de tre stiftelserna).

Marc Wallenberg, Stockholm, född 1986. Suppleant i Ekon. dr Peter Wallenbergs Stiftelse för Ekonomi och Teknik. Tidigare inom mobiloperatören Tre.

Elsa Wallenberg Esser, Berlin, född 1987. Suppleant i Berit Wallenbergs Stiftelse. Textildesigner i Berlin.

Lovisa Cavalli Wallenberg, Stockholm, född 1988. Suppleant i Tekn. Dr Marcus Wallenbergs Stiftelse. Ansvarar för kommunikations- och personalfrågor på Permobil.

Martina Wallenberg, Stockholm, född 1989. Ordinarie ledamot i Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond samt Jacob Wallenbergs Stiftelse Särskilda Fonden (samma styrelse för båda stiftelserna). SEB, sedan maj 2019 chef för Open Banking.

Alice Wallenberg, Stockholm, född 1989. Peter Wallenberg Water For All Foundation (ej del av de s.k. Wallenbergstiftelserna).

Fred Wallenberg, Lausanne, född 1990. Suppleant i Marianne och Marcus Wallen­bergs Stiftelse. Tidigare inom Patricia Industries, nu på IMD Business School i Schweiz.

Jacob Wallenberg Jr, New York, född 1992. Suppleant i Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond samt Jacob Wallenbergs Stiftelse Särskilda Fonden. Tech­bolaget Flip i New York.

Nominerade inför kommande styrelsemöten:

Louise Wrey Milln, London, född 1983.

Siri Sachs, Stockholm, född 1986.

Axel Eklund, Stockholm, född 1989.

Camilla Wallenberg, Stockholm, född 1994.

Författare Anders Ström

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.