Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-23

Nya kelgrisen i portföljen

wysiwyg_image

Allmän reflektion

Plötsligt händer det - marknadens aktörer får upp ögonen för ett av bolagen som finns i Korta Portföljen och ”alla” ska in samtidigt.

I det här fallet pratar vi naturligtvis om portföljbolaget Dometic, verksamt inom det som kallas mobile living.

Dometic

 • Aktien analyserades i nummer 8 av Aktiespararen 2017 (30 oktober)
 • Dometic kommunicerade ett stort förvärv och aktien steg 8 procent på nyheten igår
 • Affärsvärlden rekommenderar idag sina läsare att köpa aktien
 • Även Handelsbanken köprekommenderar bolaget idag (riktkurs 100 kronor från tidigare 75)
 • Aktien stiger ytterligare 6 procent idag på rekommendationerna och handlas runt 81 kronor i skrivande stund
 • Vi gläds givetvis av dessa positiva nyheter och det faktum att vi ökade vårt innehav för bara ett par veckor sedan (+17 procent sedan inköp)

Nedan följer en längre kommentar kring förvärvet:

 • Dometic köper amerikanska Seastar, ett bolag som levererar styrsystem och eftermarknadsprodukter till fritidsbåtar. Förvärvet väntas ha en omedelbar positiv påverkan på Dometics rörelsemarginal och vinst per aktie. Köpet väntas slutföras i år
 • Dometic väntar sig försäljnings- och kostnadssynergier om cirka 170 miljoner kronor årligen, fullt realiserade inom tre år
 • Vi har ägt bolaget under en tid nu i portföljen och i oktobernumret av Aktiespararen satte vi även en köprek på bolaget
 • Just förvärv var något som det skrevs om i Aktiespararens analys: ”Nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet före ned- och avskrivningar (ebitda) ligger nu på 1,7, jämfört med 2,1 under samma period 2016 och tyder således på en god kassagenerering och möjliggör fortsatta förvärv. Tack vare Dometics starka kassaflöden kommer balansräkningen förbättras i snabb takt och därmed kommer också utrymmet för förvärv öka. Att den nya vd:n Juan Vargues dessutom har många uppköp på sitt cv stärker tesen att en förvärvsdriven tillväxt är att vänta. Möjligheter till tillväxt inom attraktiva affärssegment fortsätter att ha en hög prioritet hos bolagsledningen.”
 • Att förvärvet sker en månad innan nya vd:n är på plats är kanske lite överraskande även om han med största sannolikhet varit med i processen
 • Bolaget har kommunicerat att de vill minska beroendet av husbils- och husvagnsmarknaden och det här förvärvet är ett tydligt steg mot det målet
 • Vi tycker att det är ett bra förvärv som dessutom snabbt väntas bidra till vinsttillväxten. Visserligen blir balansräkningen en aning ansträngd efter köpet, 3,3 nettoskuld/ebitda, men väntas tack vare de starka kassaflödena kommer ner till målet, 2 x ebitda, inom två år. Utdelningspolicyn avses också att behållas

Loomis

 • Värdehanteringsbolaget Loomis, ett stort innehav i Korta Portföljen, föll kraftigt på börsen igår
 • Fallet kom efter en säljrekommendation från Nordea
 • Analyshuset justerade även ned sin riktkurs till 315 kronor
 • Loomis-aktien har utvecklats fantastiskt starkt på senaste tiden – en sättning var därför väntad
 • Sannolikt beror också nedgången på vinsthemtagningar
 • Inget fundamentalt har inträffat som förändrar vår syn på bolaget
 • Vi behåller aktien i portföljen tills vidare

Opus Group

Likt det vi skrev i inlägget ”Lockande läge i surdegen” har Opus-aktien rekylerat upp från 6 kronor. Vi argumenterade fram och tillbaka för ett kursutbrott på uppsidan i aktien – men vågade dock inte ta en position inför rapporten.

Nu har aktien stigit till nästan 6,5 kronor efter rapporten och en köprekommendation på marknaden, motsvarande en uppgång på 8,3 procent på några veckor.

Ibland går man miste om lönsamma aktieaffärer men vi antar att ”Life is life”.

Eller som den kända låten ”Live is Life” med artisten OPUS – som passar bra en dag som denna.

Ni känner säkert igen låten som ni finner här; https://www.youtube.com/watch?v=pATX-lV0VFk

wysiwyg_image

I övrigt presterar portföljen bra och det är glädjande att se hur Tomra fortsätter att trenda uppåt, likaså andra innehav som Axfood, Avanza och Indutrade.

Fönsterbolaget Inwido har det fortsatt tufft på börsen – men förhoppningsvis blir 2018 bättre för aktien.

Nedan ser ni ställningen i portföljen i sin helhet.

wysiwyg_image

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare. 

Kan du inte få nog av aktier och aktietips? Gå med i Aktiespararna redan i dag genom att klicka här. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.