Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-20

Nya sektorn som ska lyfta Kinnevik: ”Intressant”

wysiwyg_image

Kinnevik har hittat ett nytt fokusområde.
Småspararfavoriten anser att investeringar i hälsovårdssektorn är vägen mot en bättre framtid.
– Vi tycker att det är intressant, säger vd Georgi Ganev.

Kinnevik kom på fredagsmorgonen med sin rapport för det andra kvartalet. Det var en rapport utan överraskningar som innehöll en substanstillväxt på 3 procent medan substansvärdet uppgick till 96,4 miljarder per den 30 juni.

– Det är en väldigt stark rapport och vår aktivitet är hög. Det är aktivitet som vi är övertygade kommer skapa aktieägarvärde över tid. Det är i linje med vad jag sa när jag tillträdde som vd, säger Georgi Ganev, som tillträdde som vd för investmentbolaget vid årsskiftet, till Aktiespararen.

LÄS MER: Kinneviks kvartalsrapport                                                                                                             

I och med uppgången för innehaven i nätmodehandlaren Zalando och teleoperatören Tele2, som har varit drivande för substansutvecklingen, utgör de tre största innehaven, som kompletteras av mobiloperatören Millicom, för nästan 80 procent av det totala substansvärdet.

– Det är något som vi alltid ser över. Nu har vi ett par bolag som är väldigt framgångsrika. Inte minst Zalando. Det gör att det ser ut som det gör nu. Jag är väldigt nöjd som det ser ut nu. Vi tror, som många andra investmentbolag, att det är bra att hålla i bra bolag.

LÄS MER: Första rapporten på egna ben en ren succe – aktien rusade: ”bättre fokus och möjligheter”

Nya investeringar

Kinnevik, som Georgi Ganev vill ska få en mer nordisk inriktning gällande upplägget bland innehaven, har investerat i tre nya bolag det senaste kvartalet. Två stycken är nordiska. Budbee är ett svenskt budföretag kopplat till leverans åt e-handlare och Pleo är ett danskt betallösningsföretag. Den tredje investeringen har gjorts i ett amerikanskt hälsovårdsföretag. Cedar jobbar med betalningar mellan sjukhus, försäkringsbolag och patienter.

Just hälsovårdssektorn är ett nytt segment som Kinnevik har gått in i.

– Det här är vårt tredje bolag inom hälsosektorn. Det understryker att vi tycker att sektorn är intressant. Det är en sektor där man oftast ligger ute med extremt krångliga processer för kunden eller patienten. Teknik kan hjälpa till och tillgängliggöra för nya kunder. Sedan är det inte minst en stor marknad i form av pengar.

LÄS MER: Så ställer tullarna till det för Volvo: ”Oroväckande”

Förutom tidigare nämnda Cedar har Kinnevik även ökat i Livongo det gångna kvartalet. Bolaget hjälper diabetiker och andra kroniskt sjuka människor. Det tredje hälsovårdsbolaget är från England och heter Babylon.  Georgi Ganev beskriver rörelsen som en sådan som liknar nätläkartjänsterna ”Kry” och ”Min Doktor”.

”Visar aktivt ledarskap”

Kinnevik har även hamnat i fokus i och med den pågående sammanslagningen av Tele2 och Com Hem. Kinnevik har beslutat att dela ut innehavet i MTG – något som investmentbolaget gör för att affären ska få ett godkännande av konkurrensmyndigheten så snart som möjligt.

– Vi har visat aktivt ledarskap som ägare och gjort vad som krävts av oss, säger Georgi Ganev, apropå samgåendet mellan de två bolagen.

LÄS MER: Kinnevik släpper greppet om MTG

Substansrabatten i Kinnevik har under kvartalet ökat till drygt 12 procent. Bolaget uppger på sin webbplats att det är aktuellt med återköp av aktier om substansrabatten blir tillräckligt stor.

– Det här är ett av våra finansiella mål och vi har mandat att göra det. I närtid är det inte aktuellt utan vi tror att det finns mer givande investeringar att göra i de sektorer som vi är aktiva inom. Det vill säga TMT (Teknologi, media & telekom), finansiella tjänster, hälsovård och e-handel.

Georgi Ganev ser tillbaka på en händelserik start på sin sejour som Kinnevik-vd.

– Mina första sex månader har varit fartfyllda och inget tyder på att det ska sakta ned. Jag ser fram emot det kommande året, säger han.

B-aktien hade vid 15.20-tiden på fredagen gått ned med strax över 1 procent och står vid samma tid i ungefär 312 kronor. Aktien har det senaste året gått upp med nästan 22 procent.

LÄS MER: Utdelningsportfölj för hängmattan

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.