Aktiespararna

”Nya skatten sänder märkliga signaler”

Av David Flatbacke-Karlsson
24 november 20172 min lästid

Nu står det klart att regeringen höjer ISK-skatten.
Något som Aktiespararna sågar.
– Det här är fel, säger organisationens vd Joacim Olsson.

Att spara i aktier kommer att kosta mer.

Aktiespararna är rejält kritiska till att regeringen väljer att höja ISK-skatten– trots organisationens och andra aktörers gemensamma upprop.

– Skatten sänder märkliga signaler, säger vd Joacim Olsson.

Efter årsskiftet träder höjningen i kraft. Skatten på investeringssparkontot (ISK) ökar genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan höjd med en procentenhet i stället för att ligga kvar på 0,75 procent.

– Det kan tyckas lite, men om man sparar 500 kronor per månad under sin yrkesverksamma tid, kommer det här förslaget innebära 150 000 kronor mer i skatt som följd, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till Dagens Industri. 


”Sänder märkliga signaler”

Joacim Olsson är tydlig med att skattehöjningen är en konstig markering mot det svenska folket som behöver spara mer.

– Den nya skatten sänder märkliga signaler till svenska folket. De som tar sms-lån får skatterabatt medan de som tar ansvar får betala mer. Alla politiker har under många år sagt att vi måste öka vårt sparande för att få en dräglig pension. Det här är fel skatt att höja.

Nu oroar sig Olsson över att personer ska börja tveka gällande att inleda ett långsiktigt sparande.

– Framför allt över tid är ISK-konton väldigt bra, det är ett enkelt sätt att spara, även om det nu blir sämre villkor än tidigare.

Finns framtidshopp

Cirka 35 000 personer signerade den protestlista som Aktiespararna, tillsammans med bland andra Avanzas sparekonom Claes Hemberg, var med och tog fram.

Två ambitioner fanns med kampanjen: Att först och främst få regeringen att ändra sig och inte genomföra skattehöjningen, men även att få stöd hos oppositionen.

– Vi misslyckades med det första men samtliga oppositionspartier har sagt att de tänker riva upp höjningen om det blir ett regeringsskifte. Så i det avseendet har vår protest fått effekt, säger Joacim Olsson.

Dela med dig