Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-14

Nyförälskad i exet

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Fokus på vinsthemtagning"? Läs det här

Allmän reflektion

Med vind i seglen har Korta Portföljen flyttat fram positionerna den senaste månaden.

Flera innehav har uppvisat imponerande styrka och portföljen som helhet har avancerat. Att få en årsavkastning på en och en halv månad ger mersmak, särskilt efter det svaga fjolåret.

Det är trots allt alla hjärtans dag och portföljen är värd extra mycket kärlek en dag som denna. 

En observation

Bakgrunden till varför vi i förra veckan valde att sälja av Volvo men behålla exempelvis Wihlborgs beror delvis på vinsttrenden i bolagen. Det är en oftast viktig variabel i analyspusslet och tenderar att styra aktiekursen på lång sikt - men faktiskt också på kort sikt. 

Wihlborgs verksamhet tuffar på och tillsammans med en god underliggande marknad driver det vinsterna norrut och värderingen har heller inte sprungit iväg då vinsterna följt med.

Som grafen nedan illustrerar så har analytikernas vinstrevideringar (lila linje) hela tiden justerats upp och det har gett stöd åt aktiekursen.

Det är en bra grund att äga en aktie på och givet bolagets stabilitet är det svårt att inte gilla caset i nuläget och vilja fortsätta rida trenden ett tag till.

Bra trend

wysiwyg_image

Wihlborgs aktiekurs (gul linje) tillsammans med analytikernas vinstrevideringar (förändringar i vinstprognoser, lila linje).

I Volvo är läget annorlunda.

Där har revideringarna istället ”rullat över” och illustrerar att en trendvändning i vinsterna har ägt rum. Det är givetvis inget nytt och aktien har också kommit ner kraftigt sedan slutet på förra året, just för att marknaden varit snabb att prisa in sämre tider.

Volvo-aktien anses av vissa vara billig men p/e 10 på estimerade vinster är inte speciellt billigt för att vara Volvo och med en vinsttrend som pekar nedåt samtidigt som världsekonomin uppvisar så pass många svaghetstecken för tillfället, är det svårt att försvara innehavet i portföljen.

Med det sagt betyder det inte att vi tror att Volvo ska ner i källaren härifrån, men vi har svårt att bli lockade av risk/reward för tillfället i ett sådant case. Osäkerheten är för stor och trenden är för svag.

Vem leder vem?

wysiwyg_image

Volvos aktiekurs (gul linje) tillsammans med analytikernas vinstrevideringar (förändringar i vinstprognoser, lila linje).

Då ser det nya innehavet TF Bank betydligt mer intressant ut närmaste tiden

Q4:an var bra och vi ser fortsatt uppsida i aktien och skruvar därför upp riktkursen till 90 kronor.

Resan norrut fortsätter

wysiwyg_image

TF Banks aktiekurs (gul linje) tillsammans med analytikernas vinstrevideringar (förändringar i vinstprognoser, lila linje).

Skruvar upp riktkurs och stop-loss

Stop-lossen i TF Bank låg vid inköp 5 procent under köpkurs, vid 70 kronor. I takt med att aktien har stigit snabbt på kort tid flyttar vi nu upp stoppen men sätter den 10 procent under nuvarande kurs, vid 75 kronor.

Aktien är inte den mest likvida och vi vill inte riskera att bli ”utstoppade” på en volatil marknad i första taget och föredrar istället lite svängrum även om det innebär att vi riskerar att låsa in en mindre vinst i slutändan.

Men huvudscenariot är såklart att aktien ska fortsätta att outperforma även kommande veckor.

Med det sagt, över till portföljförändringarna 

Avanza

 • Vi köper in det gamla innehavet "exet" Avanza till kurs 397 kronor
 • Aktien har fått förvånansvärt lite kärlek den senaste tiden
 • Bolaget släppte ett svagt bokslut för nästan en månad sedan, den 17 januari
 • Aktien har sedan dess inte alls hängt med i börsuppgången
 • Courtageintäkterna överraskade på nedsidan, men plattformen är i sin helhet högintressant
 • Att fondprovisionerna steg jämfört med samma kvartal året innan (dock ej sekventiellt), trots marknadsturbulensen under fjärde kvartalet, är ett styrketecken
 • Erbjudandet inom bolåneaffären är dessutom konkurrenskraftigt och låneboken växer i stadig takt

Tekniskt intressant nivå i Avanza

wysiwyg_image

Avanzas aktiekurs tre år tillbaka

 • Värderingsmässigt är Avanza-aktien dyr. Det är inget snack om den saken
 • Men vi finner aktien som spännande, trots den höga värderingen
 • Kostnadspositionen är till exempel överlägsen och plattformen är "go-to"-platsen för sparande
 • Ett längre resonemang presenteras i tidningen Aktiespararen nästa vecka
 • Positionen motsvarar 6 procent av portföljvärdet med ökningsoption
 • Riktkursen sätts till 470 kronor med placeringshorisont på 1–3 månader
 • I dagsläget väljer vi att inte sätta en stop-loss, vi återkommer till varför nästa vecka

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.