Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-10

Nytt börsår ger ny energi

wysiwyg_image

Missade du inlägget "Ett turbulent år läggs till handlingarna"? Läs det här

Allmän reflektion

Nytt år, ny energi.

Efter en kortare tids ledighet är nu Korta Portföljen tillbaka på allvar.

Även om det alltid tar ett tag att vänja sig vid att skriva 2019 istället för 2018, gillar vi hur det nya börsåret har startat så här långt. Gröna pilar har dominerat börsskärmen och delar av den förlorade marken har återtagits efter den svaga avslutningen på börsåret i fjol.

Att en studs skulle komma var vi helt övertygande om – men det tog längre tid än väntat. Rent tekniskt befann sig många ledande börsindex på extremt översålda nivåer och även om sämre tider uppenbart närmar sig, kommer alltid uppställ längs vägen nedåt.

I likhet med den övriga marknaden blev Korta Portföljen sårad i samband med de breda nedgångarna som ägde i december i fjol. Även om portföljen höll emot relativt sett mycket bättre än index, hamnade årsavkastningen på minus (-0,9 procent för att vara exakt).

Efter att ha legat tydligt på plussidan under större delen av 2018 är vi definitivt inte nöjda med denna utveckling, särskilt inte eftersom vi strävar efter en positiv absolutavkastning.

Flera lärdomar har emellertid gjorts och processen har förfinats, mer om detta senare.

Börsåret 2019

I början på ett nytt år tävlar prognosmakare om att kabla ut sina prognoser inför det nya året. Enligt vår mening kommer vi få se mer av samma gamla vara från 2018 – till exempel politisk osäkerhet med Brexit i antågande, ”Gilets Janues” och mer om handelskonflikten.

Turbulensen kommer också att fortsätta på börsen. Statistiken talar sitt tydliga språk: konjunkturen har - i allt väsentligt - kraftigt försämrats från november och framåt.

Situationen i Kina ser onekligen bekymmersam ut. Industrikonjunkturen i Tyskland blinkar illrött och även i USA pekar inköpschefsindex ISM på en tydlig avmattning. Ytterligare bevis på tilltagande svaghet har vi fått se från teknologiföretagen som Apple, Samsung och LG.

Rapportsäsongen som drar igång nästa vecka kommer bli mycket talande. Först ut är de amerikanska storbankerna – där vi på allvar kommer att få se hur volatiliteten under hösten har slagit mot den reala ekonomin och mot tradingen. Därefter kommer industribolagen.

Nyheter 2019

För Korta Portföljens del har vi valt att ta till oss av den feedback som vi har fått från Er medlemmar. Dels har vi arbetat aktivt med att förbättra redovisningen av portföljen genom att addera flera kolumner, däribland antal aktier, vinst och förlust i kronor, mm.

Vi har också reflekterat mycket kring våra egna beslut och handelsbeteende. Som ett led i vår pågående förbättringsprocess har vi återinfört en ”stop loss” som kommer används mer frekvent. Stop loss:en kommer att vara rörlig och motsvara cirka 5 procent nedsida. Denna funktion kommer att börja användas på nya affärer framåt.

Blickarna kommer dessutom riktas mot en ännu mer kortsiktig handel, till fler affärer med en placeringshorisont på några veckors sikt. Bolag kommer mixas precis som tidigare med placeringshorister på allt från 1 vecka till 3 månader, men i detta skakiga marknadsklimat kommer risktoleransen generellt sett vara lägre.

Vi hoppas att ni uppskattar förändringarna som vi har genomfört och att ni fortsätter att vara lika engagerade som tidigare gällande Korta Portföljen.

Portföljförändringar

wysiwyg_image

Efter det betydande uppställ som ägt rum på världens börser väljer vi att genomföra ett antal förändringar i portföljen, med fokus på att rensa bort teman som inte fungerat.

Även om vi länge gillat spelbolaget Kindred säljer vi av hela positionen på grund av:

 • Bolaget tuffar förvisso på, men aktien har inte alls levererat som förväntat
 • Ett tydligt sentimentsskifte gällande sektorn har ägt rum på marknaden
 • Bokslutet är först om en månad och aktien ser ut att vilja vända ned under 80 kr igen
 • Vi kan dock tänka oss köpa tillbaka positionen igen, särskilt innan eller efter rapporten
 • Hela positionen avyttras till det volymvägda snittpriset 84,3 kronor och avkastningen uppgår till – 21,5 procent
 • Pengarna läggs i kassan

Ett annat innehav som säljs av är norska järnvägsbolaget NRC Group:

 • Optimismen efter sammanslagningen med VR Track är som bortblåst
 • Den svaga Q3-rapporten ligger fortfarande och skaver
 • Vi vill se mer bevis på att integrationen går väl innan vi vill äga aktien igen
 • Hela positionen avyttras till det volymvägda snittpriset 66,65 kronor och avkastning uppgår till – 7,4 procent
 • Pengarna läggs i kassan

Vi säljer också av två av våra mer cykliska innehav. Först och främst, Sandvik:

 • Cykliskt har börjat året starkt och rekylerat upp efter en tids svagare utveckling
 • Vi väljer dock att dra ner den exponeringen och föredrar Volvo och ABB framför Sandvik i dagsläget
 • Hela positionen avyttras till det volymvägda snittpriset 134 kronor och avkastning uppgår till – 11,3 procent
 • Pengarna läggs i kassan

Även Stora Enso åker ur portföljen:

 • Det pågående handelskriget, utvecklingen i den kinesiska ekonomin tillsammans med rädsla för fortsatt fallande massapriser är en jobbig kombo som vi väljer att hålla oss borta ifrån
 • Aktien har visserligen kommit ner ordentligt men vi föredrar det stabilare SCA i nuläget
 • Hela positionen avyttras till det volymvägda snittpriset 112 kronor och avkastning uppgår till – 10,4 procent
 • Pengarna läggs i kassan

Flera riktkurser/målkurser har även ändrats efter turbulensen. Ambitionen framöver är att hålla tajtare riktkurser med snabbare uppföljning. 

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.