Aktiespararna

Vi dubblar innehavet i populära investmentbolaget

5 april 20235 min lästid
Korta portföljen.
Börsen fortsätter att röra sig både upp och ned. Under den senaste veckan har index stigit drygt 3%. Portföljen har dock ej riktigt hunnit med under veckan och handlas nu i nivå med index. Främst med anledning av en svag rapport. Denna vecka minskar vi kassan och gör ett nytt spännande köp.

Om marknaden:

Börsen fortsätter att röra sig intressant. Veckans största nyhet för de svenska aktiespararna var givetvis dagens centralbanksbesked om en höjning om 75 punkter upp till 2,5%. Höjningen var högre än den prgonos riksbanken kommunicerade vid det senaste mötet om 50 punkter, samtdigit var höjningen precis i linje med marknadens estimat.

En viss oro fanns i marknaden för en ny höjning med 100 punkter, det fick tillväxtaktier och fastighetsaktier att reagera positivt på beskedet att så inte blev fallet. Av våra bolag så stiger SBB, Truecaller och Balder särskillt mycket idag.

I kategorin övriga marknadsobservationer så kan vi notera att att flertalet börsbolag nu har försatts i konkurs. Bara den senaste månaden har tre bolag gått i konkurs. Bolagen är Fuud, Inzile och Brighter. Alla dessa handlades på Nasdaq First North. Tidigare under året har även bolag som Myfc och Livihop ansökt om konkurs, även dessa handlade på First North.

Det är ovanligt att börsnoterade bolag går i konkurs och är ett intressant tecken i tiden i dubbla meningar. Dels har många bolag bolag men oprövade affärsmodeller hittat till börsen under de senaste årens börsuppgång, det inkluderar tre av dessa fem bolag.

Dessutom har det varit smått omöjligt att försättas i konkurs då riskviljan bland både aktieinvesterare och obligationsinvesterare har varit nästan maximal och det det har varit lätt att ta in nya pengar i tveksamma emisioner. Nu är tid tiden avslutad och det är hög tid för leverans bland börsbolagen om man vill överleva, tillbaka till sunda ekonomiska principer helt enkelt.


Antalet konkurser ökar nu tydligt.
Källa: Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Till portföljen:

Sett till portföljen så äger vi verkligen inga bolag som står på konkursens brant, tvärtom. Veckan som gått har dock varit lite tuff och index har utvecklats starkare än portföljen. Fastighetsbolagen har fallit tillbaka, även om de återtar största delen av tappet idag. Vi har även fått in en rapport från Embracer som lämnade mer att önska.

Svag rapport från vårt nya innehav

Bolaget presenterade sina siffror för det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår som löper från den 1:a april till 31:a mars. På förhand låg fullt fokus på den organsiska tillväxten. Den kom in över förväntan, 35% i jämförelse med 31% av analytikerkonsensus. Det ska tilläggas att den organiska tillväxten är lite dopad i kvartalet till följd av spelsläpp. De positiva överraskningarna stannade dock där.

Bolaget kunde konstatera att lanseringen av Saints Row, inte hade nått upp till förvätningarna och bolagets resultat var svagare än väntat. I samband med rapporten så valde även ledningen att sänka sin prognos för rörelseresultatet för helåret, något som inte uppskattades av marknaden som straffat aktien med stor nedgång de senaste dagarna.

Vi väljer att behålla våra aktier då vi trots besvikelsen ser Embracer som en högkvalitativ och diversifierad speltillverkare, dessutom har värdering tickat ned ordentligt i samband med kursfallet och noterar nu rekordlåga nivåer.


Embracers värdering sett till EV/Ebitda vilket rensar bolagets förvärvsrelaterade nedskrivningar, handlas på rekordlåga nivåer för nästkommande år.

Vi dubblar innehavet i investmentbolaget

Kinnevik är ett spännande investmentbolag som varit i portföljen ett tag. Bolaget har helt förändrat inriktning under de senaste åren där kärninnehaven: MTG, Millicom, Zalando & Viaplay med flera, har försvunnit ur portföljen samtidigt som nya onoterade tillväxtbolag har köpts in. Mest kände kanske Mathem eller Budbee är för de flesta konkurrenter.

Marknaden för onoterade olönsamma tillväxtbolag har dock varit mycket tuff iår vilket lett till stora värdenedskrivningar. Det är sannolikt med ytterligare nedskrivningar i Q4 och kanske eventuellt i Q1 2023. Därefter tror vi att de är klara med sina nedskrivningar och fokus kan återgå till tillväxt. Det positiva med nedskrivningarna är självfallet att de nya värderingarna möjliggör en betydligt bättre framtida avkastning i de bolag som utvecklas väl.

Vi har stark tilltro till bolagsledningen och dess förmåga att skilja angnarna från vetet och vi tror att aktien kan få se en viss uppstuds när eventuella toppniåver av räntan finns i sikte. Vi har tidigare ägt ett mindre antal aktier som en intressant bevakningspost men vi väljer nu att dubbla detta innehav till ett av portföljen lite större innehav.


Kinnevik har underpresterat relativt många av andra svenska investmentbolag. De senaste 5 åren är de sämst i vår jämförelse. Är det dags för bolaget att vända trenden?

Affärer:

Köp Kinnevik B 175st för kurs 164 kr.

Se hela Portföljen:


Dela med dig