Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-24

Vi dubblar innehavet i populära investmentbolaget

Premium Börsen fortsätter att röra sig både upp och ned. Under den senaste veckan har index stigit drygt 3%. Portföljen har dock ej riktigt hunnit med under veckan och handlas nu i nivå med index. Främst med anledning av en svag rapport. Denna vecka minskar vi kassan och gör ett nytt spännande köp.  

Om marknaden:  

Börsen fortsätter att röra sig intressant. Veckans största nyhet för de svenska aktiespararna var givetvis dagens centralbanksbesked om en höjning om 75 punkter upp till 2,5%. Höjningen var högre än den prgonos riksbanken kommunicerade vid det senaste mötet om 50 punkter, samtdigit var höjningen precis i linje med marknadens estimat.  

En viss oro fanns i marknaden för en ny höjning med 100 punkter, det fick tillväxtaktier och fastighetsaktier att reagera positivt på beskedet att så inte blev fallet. Av våra bolag så stiger SBB, Truecaller och Balder särskillt mycket idag.  

I kategorin övriga marknadsobservationer så kan vi notera att att flertalet börsbolag nu har försatts i konkurs. Bara den senaste månaden har tre bolag gått i konkurs. Bolagen är Fuud, Inzile och Brighter. Alla dessa handlades på Nasdaq First North. Tidigare under året har även bolag som Myfc och Livihop ansökt om konkurs, även dessa handlade på First North.  

Det är ovanligt att börsnoterade bolag går i konkurs och är ett intressant tecken i tiden i dubbla meningar. Dels har många bolag bolag men oprövade affärsmodeller hittat till börsen under de senaste årens börsuppgång, det inkluderar tre av dessa fem bolag.  

Dessutom har det varit smått omöjligt att försättas i konkurs då riskviljan bland både aktieinvesterare och obligationsinvesterare har varit nästan maximal och det det har varit lätt att ta in nya pengar i tveksamma emisioner. Nu är tid tiden avslutad och det är hög tid för leverans bland börsbolagen om man vill överleva, tillbaka till sunda ekonomiska principer helt enkelt.  

Författare Redaktionen